Război în Ucraina, lupte grele la Sievierodoneţk. Dmitri Peskov avertizează: „E imposibil să ne izolaţi”

Planul „ţărilor neprietenoase” nu va avea efectul scontat, crede oficialul, referindu-se la ţările din Vest care nu susţin „operaţiunea militară specială” a lui Putin în Ucraina şi care urmăresc să slăbească forţa Rusiei.
Filip Stan
10 iun. 2022, 09:54
Război în Ucraina, lupte grele la Sievierodoneţk. Dmitri Peskov avertizează:

Război în Ucraina. „Nimeni nu discută despre izolare. Este imposibil să izolezi Rusia, deşi ţările neprietenoase, sau mai degrabă, ostile faţă de noi, încearcă să ne izolele economic, politic, şi în sfera comerţului. Nu pot şi nu vor reuşi, deoarece, în ziua de azi, e imposibil să izolezi o ţară, mai ales una imensă ca Rusia”, a declarat Peskov reporterilor, conform agenţiei de ştiri ruse TASS.

Peskov consideră că Rusia trebuie să-şi întărească „suveranitatea digitală şi tehnologică a ţării” dată fiind situaţia sancţiunilor impuse asupra Rusiei de către Occident.

Mesaj alarmant din Ucraina, un miliard de oameni vor suferi. Zelenski a cerut măsuri imediate
Planul „ţărilor neprietenoase” nu va avea efectul scontat, crede oficialul, referindu-se la ţările din Vest care nu susţin „operaţiunea militară specială” a lui Putin în Ucraina şi care urmăresc să slăbească forţa Rusiei.

 

Război în Ucraina: lupte intense în Sievierodonetsk
Sievierodonetsk şi oraşul său geamăn Lysychansk, pe malul opus al râului Siverskyi Donets, sunt ultimele zone controlate de ucraineni din provincia Luhansk, pe care Rusia este hotărâtă să o cucerească.

Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat joi că situaţia din Sievierodonetsk este „extrem de complicată” şi că forţele ruse îşi concentrează toată puterea în zonă.

„Nu-şi cruţă oamenii, trimit oameni drept carne de tun… bombardează armata noastră zi şi noapte”, a declarat Danilov într-un interviu pentru Reuters.

Ucraina spune că singura sa speranţă de a întoarce situaţia în favoarea sa în micul oraş industrial este mai multă artilerie pentru a contrabalansa puterea de foc masivă a Rusiei.

Rusia ameninţă Occidentul cu un conflict militar direct. Ce l-a enervat pe Vladimir Putin VIDEO
Într-o informare din Sievierodonetsk, comandantul batalionului ucrainean al Gărzii Naţionale Svoboda, Petro Kusyk, a declarat că ucrainenii îi atrag pe ruşi în lupte de stradă pentru a le neutraliza avantajul artileriei. El a spus că forţele sale suferă de o lipsă „catastrofală” de artilerie pentru a riposta tunurilor ruseşti, iar obţinerea unor astfel de arme ar transforma câmpul de luptă.

Reuters nu a putut verifica rapoartele privind câmpul de luptă. În sud, unde Rusia încearcă să îşi impună dominaţia pe o porţiune de teritoriu ocupat care se întinde pe teritoriul provinciilor Herson şi Zaporizhzhia, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Ucraina a câştigat teren în cadrul unui contraatac în provincia Herson.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a avut „unele evoluţii pozitive în regiunea Zaporizhzhia, unde reuşim să perturbăm planurile ocupanţilor”. El nu a oferit detalii.

Reuters nu a putut verifica în mod independent situaţia de la faţa locului în Zaporizhzhia sau Herson. Conducerile instalate de Rusia în ambele provincii spun că plănuiesc referendumuri pentru a se alătura Rusiei.

Luând cuvântul la Moscova pentru a marca cea de-a 350-a aniversare a naşterii ţarului rus Petru cel Mare, preşedintele Vladimir Putin a făcut o paralelă între ceea ce el a descris ca fiind căutările lor istorice de a recâştiga ceea ce el a numit pământurile ruse. „Petru cel Mare a purtat Marele Război al Nordului timp de 21 de ani. S-ar părea că a fost în război cu Suedia, a luat ceva de la ei. El nu a luat nimic de la ei, a luat înapoi (ceea ce era al Rusiei)”, a spus Putin.

Primarul din Sievierodonetsk, Oleksandr Stryuk, a declarat că aproximativ 10.000 de civili sunt încă blocaţi în oraş – aproximativ o zecime din populaţia de dinainte de război.

La vest de Sievierodonetsk, Rusia împinge dinspre nord şi sud, încercând să prindă în capcană forţele ucrainene din regiunea Donbas, care cuprinde Luhansk şi provincia vecină Doneţk.

Rusia a bombardat joi peste 20 de localităţi din Doneţk şi Luhansk, distrugând sau avariind 49 de locuinţe, mai multe fabrici, clădiri agricole şi o gară, a declarat armata ucraineană. Doi civili au fost ucişi, a precizat aceasta.

Rusia afirmă că nu vizează civili. În Soledar, un oraş de lângă Bakhmut, aproape de linia frontului, clădirile au fost transformate în cratere prin explozie.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale şi ulei alimentar din lume, iar atenţia internaţională s-a concentrat în ultimele săptămâni asupra ameninţării de foamete internaţională, văzută ca fiind cauzată de blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

„Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă blocada rusă de la Marea Neagră continuă”, a declarat Zelenski.

Rusia pune criza alimentară pe seama sancţiunilor occidentale care îi restricţionează propriile exporturi de cereale. Ea spune că este dispusă să permită deschiderea porturilor ucrainene pentru exporturi dacă Ucraina elimină minele şi îndeplineşte alte condiţii. Ucraina numeşte astfel de oferte promisiuni deşarte.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
I se spune aurul negru. Fructul delicios care a ajuns să fie la mare căutare în România, însă acum se găsește cu greu
Capital.ro
Ungurii au luat fața României. Ungaria e deja la ani lumină: Știu că voi deranja multe persoane
Playtech.ro
Cine sunt românii care vor avea pensia mărită cu 700 de lei. Ce se întâmplă până pe 15 august
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Capcană uriașă pentru șoferi. Toți sunt vizați. Informațiile au venit chiar acum
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Destin tragic pentru un adolescent din Galați. Băiatul în vârstă de 16 ani și-a găsit sfârșitul în apele Siretului, după ce a plecat la scăldat cu prietenii
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Osteotomia tibială proximală, soluție pentru amânarea protezării genunchiului
MediaFlux
SE DAU 15.000 de lei de FAMILIE! PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume la postarea lui Iohannis despre reușita lui Popovici!