„Preşedintele prezintă în culori frumoase ceea ce e o realitate. România a avut 48 miliarde, ceea ce era foarte puţin faţă de alte ţări. Restul e PR. E prezentarea unui eşec ca fiind ceva ce nu e foarte rău. O să pierdem cu toţii din aceste 9 miliarde. Plus foarte multe lucrui tehnice, s-a reduc prefinanţarea, co-finanţarea. E păcat şi e foarte rău pentru România. E şmecheria de PR a preşedintelui să intre în detalii pe care mulţi oameni nu le cunosc. Eu le cunosc. România a avut în 2007-2013 ca şi Bulgaria cea mai mică alocare. Când s-au propus 48 de miliarde, tocmai asta a fost ideea, că România a avut foarte puţin. Nu a fost făcută pentru că nu aveam ce să facem cu banii. Apoi s-au tăiat 9 miliarde de la România, 9 miliarde din 40 de miliarde cât s-au tăiat în total”, a declarat Victor Ponta.
Primul-ministru a adăugat că România ar fi trebuit să primească pentru perioada 2014-2020 o finanţare mult mai consistentă, în condiţiile în care precedentul buget pus la dispoziţia Bucureştiului a fost oricum mult sub marea parte a ţărilor UE.
„Dacă eram acolo nu ştiu dacă puteam obţine mai mult pentru România, dar ai puţin nu puteam să obţin pentru că mai puţin nu se putea obţine. Rezultatul e foarte prost, oricum îl prezentăm.Nu s-a obţinut nimic pentru România. Din 48 de miliarde, s-au obţinut 39 de miliarde. Legenda cu domnul Băsescu de mare negociator a murit în acestă seară. Nu a obţinut nimic. Oare România nu poate obţine nimic, în afară de ceartă şi reproşuri?. Un mare negociator obţinea ceva. Asta nu e negociere, e PR”, a subliniat premierul.
Ponta a precizat că în această situaţie România va fi nevoită să acopere din resurse interne unele cheltuieli care puteau fi făcute prin intermediul banilor europeni. Conform premierului, nici măcar deducerea de TVA pentru fondurile UE nu este un real câştig.
„Ni se dă voie ca din valoarea proiectului să deducem şi TVA-ul, nu ne dă nimeni bani în plus pe TVA. pentru România consecinţele negocierilor de astăzi ţin până în 2020 şi ne afectează pe fiecare dintre noi. Cum o să reducem decalajele când obţinem jumătate din fondurile Polonia? Cum să le cerem agricultorilor noştri să fie competitivi dacă au obţinut foarte puţin şi pe termen lung? România a ieşit din această mare bătălie pentru buget pe ultimul loc. Asta e realitatea. Cine e de vină e mai puţin important. Oricât o prezinţi ca un mare succes, îţi dai seama că e un mare eşec”, a afirmat Victor Ponta.
Traian Băsescu a spus, vineri seară, la Bruxelles, referindu-se la summit-ul UE, că „a fost greu”, dar i-a plăcut, considerând că şi-a făcut datoria, împreună cu toată echipa care l-a însoţit.
„Eu mulţumesc nu numai echipei care m-a însoţit, ci şi partenerilor din Consiliul European. Vă pot spune că a fost greu, dar mi-a plăcut. Eu, personal, sunt mulţumit. Faţă de ce se putea, sunt mulţumit. Cred că şi eu şi cei care m-au însoţit ne-am făcut datoria, dar fiecare la locul lui: eu politic, ei tehnic, dar ne-am făcut-o”, a spus preşedintele Băsescu.
Preşedintele a anunţat vineri, în urma întrunirii Consiliului European, că România va beneficia în perioada 2014-2020 de un buget din partea UE de 39,8 miliarde de euro, cu 18% mai mare faţă de perioada 2007-2013. Potrivit preşedintelui, fondurile europene vor putea fi cheltuite până în anul 2023.