Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII 2022) se desfășoară în perioada 14 – 30 iunie 2022. Conform Ministerului Educației, 155.820 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului.
Evaluarea Naţională 2022 începe marți, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 16 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă.
„Este primul examen important pentru acești copii. Rezultatele obținute vor conta pentru înscrierea la liceu. Acesta este unul dintre motivele pentru care emoțiile sunt mari atât la copiii, cât și la părinți”, spune psihologul Mihai Copaceanu.
Citeşte şi: Evaluarea Națională 2022. Ghid cu sfaturi de examen pentru elevi. Cum să rezolvi fiecare subiect în parte
Psihologul are câteva sfaturi pentru elevii care vor susţine Evaluarea Naţională în zilele următoare.
„1. in primul rând Somnul. Să doarmă foarte mult în această săptămână, să doarmă mai mult decât au dormit până acum. Le va fi greu să se pună devreme la somn. Însă somnul odihnitor, de calitate, somnul profund este esențial atât pentru odihna corpului, a creierului, relaxare, dar și pentru reducerea anxietății și creșterea atenției și concentrării. Un elev odihnit va avea mai multă performanță decât un copil obosit
2. Plimbarea pe jos înainte de examen. Studiile arată că elevii care au mers pe jos la școală, s-au plimbat (și nu au sărit grăbiți din taxi sau mașina părinților) au avut rezultate mai bune la examen. Mersul pe jos relaxează și reduce tensiunea.
3. Să se alimenteze sănătos (nu mult) și să consume apă, să facă exerciții fizice, mişcare și să facă ceea ce pentru ei înseamnă relaxare.
4. Să renunțe la folosirea în exces a telefonului mobil și la toate aplicațiile mobile în acest timp. După examene se pot întoarce la Instragram, TikTok sau Spanchat.
5. Să discute doar cu prietenii care îi încurajează, prietenii şi rudele care îi susţin, îi înţeleg şi îi ajută. Îţi dă o stare de bine după ce vorbești cu ei. Te vei simți mai bine.
6. În timpul examenului o să simți emoții ridicate poate și frică, frică de eșec, de a lua o notă mică, de a nu dezamăgi, de a nu intra acolo unde îți dorești. Poți avea senzația că subiectele sunt foarte dificile. Însă gestionarea emoțiilor, reducerea stresului și a panicii va face să ai rezultatele dorite. Dacă simți că îți bate inima foarte tare, transpiri, că ai senzație de leșin, respiră adânc, lung și profund și expiră lung timp de 5-6 ori. Toate acestea te vor relaxa. Dacă nu trece senzația anunță profesorul supraveghetor.
7. Spune-le părinţilor să se abţină de la critici inutile şi certuri.
Mihai Copăceanu are un sfat și pentru părinți. „Încercaţi, nu e greu şi contează foarte mult să spuneți: ”am încredere în tine, nu-ţi fie teamă, sunt lângă tine, te apreciez, vreau să te văd fericit, ai făcut o treabă bună, mă bucur şi apreciez pentru cât ai învăţat, ştiu cât te-ai străduit, ştiu că nu a fost deloc uşor, în fiecare zi învăţ lucruri noi de la tine, vei avea o vacanţă binemeritată, te voi iubi întotdeauna indiferent de ce notă vei primi”, transmite psihologul pe Facebook.
Citeşte şi: Evaluarea Naţională 2022, reguli stricte de la Ministerul Educaţiei. Sfaturi pentru nota 10