„Informaţiile le avem de la colegii din Parlament care ştiu cum s-au strâns semnăturile. Mai ales că nu este prima dată pentru PDL”, a declarat Cătălin Ivan la România TV referindu-se la faptul că a existat un episod când pe o sesizare legată de noile numiri la CNA a apărut semnătura unui deputat care plecase din PDL şi nu s-a dat curs solicitării sale de a-i fi scoasă semnătura de pe sesizare.
Ivan susţine că Parchetul va trebui să verifice corectitudinea semnăturilor. „Vom contesta contestaţia PDL şi vom sesiza instanţa care va face o verificare. Noi nu suntem instanţă. Noi avem acest bănuieli şi instanţa să-şi facă datoria”, a mai spus Cătălin Ivan.
Deputatul PDL Mihai Stănişoară a respins acuzaţiile. „Dacă subiectul nu ar fi serios, ar fi de râs. Cătălin Ivan e cu musca la arat. Strângerea de semnături a început joi şi s-a terminat vineri, la prânz. PSD încearcă acum să distragă atenţia de la fondul problemei: ce reprezintă bugetul şi cum a fost el adoptat”, a spus Stănişoară.
Curtea Constituţională dezbate în 20 februarie contestaţia PDL referitoare la neconstituţionalitatea procedurii dezbaterii şi votării bugetului, formaţiunea democrat-liberale reclamând abuzuri ale majorităţii parlamentare privind adoptarea proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2013.
„Aceste abuzuri constau în prelungirea programului de dezbatere şi vot al bugetului în mod neregulamentar peste timpul votat iniţial, lipsa cvorului la votarea bugetelor Educaţiei, Sănătăţii, Economiei, lipsă de cvorum contestată de noi la miezul nopţii când ne-am retras din sală. De asemenea, contestăm pentru că a fost o situaţie fără precedent înregistrată în funcţinarea Camerei Deputaţilor, generată de netrimiterea amendamentelor opoziţiei, care fuseseră respinse de Comisiile buget-finanţe, la dezbaterea din plen”, a explicat Raluca Turcan, vicepreşedinte al formaţiunii democrat-liberale.
Parlamentul a adoptat, joi, cu amendamente, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013, în favoarea adoptării proiectului de act normativ propus de Guvern pronunţându-se, oficial, 309 senatori şi deputaţi şi fiind înregistrate 108 voturi „împotrivă”.
Deputatul Viorel Cărare a afirmat, pe 21 noiembrie, că semnătura sa, care apare pe textul sesizării PDL către CCR privind desemnarea noilor membri ai CNA, este folosită abuziv deoarece a spus staffului de la grup să nu-i mai folosească semnătura pe acte ale PDL, după ce a plecat din acest partid.
Cărare susţinea că PDL a trimis sesizarea la CCR cu semnătura sa, deşi atenţionase ca PDL să se mai folosească de ea în demersurile pe care partidul le va întreprinde pe viitor. Totuşi, Cărare admite să semnătura sa nu a fost falsificată şi că îi aparţine. „Actele în sine nu sunt false. Semnătura nu e falsă. Noi am semnat de bună credinţă”, a declarat Cărare la România TV.
Cărare spune că a semnat sesizarea PDL înainte de a părăsi grupul democrat-liberalilor. „Eu i-am atenţionat pe oamenii care lucrează pentru noi ca semnătura mea să nu mai apară pe niciun document. Ei au spus ‘Bine. În regulă’. Acum eu nu susţin niciun demers al PDL”, a spus Cărare.
Un deputat aflat în aceeaşi situaţie, Marius Neculai spune că nu are vreun motiv să-şi retragă semnătura chiar dacă a demisionat din partid. „Abia ce-am auzit că azi au depus sesizarea. Eu am semnat acum o lună pentru posibila contestare al Curte a desemnării în CNA. Dacă e vorba de acelaşi lucru, nu am de ce să-mi retrag semnătura. Am fost de acord atunci, nu am cum să nu fiu de acord acum”, a declarat Neculai la România TV.