Vremea se încălzeşte, dar nu scăpăm de furtuni. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă alertă cod galben de instabilitate atmosferică pentru Bucureşti şi 12 judeţe din sudul şi estul ţării pentru intervalul 14 iunie, ora 12 – 15 iunie, ora 06.
„În intervalul menționat în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și local în Carpații Meridionali și de Curbură, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de 60…80 km/h) și pe alocuri grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp”, a transmis ANM.
Citeşte şi: Prognoza meteo 14 iunie 2022. Temperaturi tot mai scăzute în majoritatea zonelor țării
PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI. Furtuni în Capitală
Gradul de instabilitate atmosferică va creşte, astfel că vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibil vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor putea depăși 10…20 l/mp și izolat 25…30 l/mp. Temperatura maximă va fi de 27…28 de grade, iar cea minimă de 16…17 grade.
Cod galben de inundaţii pentru râuri din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis marţi o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din zece judeţe, valabilă până miercuri dimineaţa.
Potrivit INHGA, până miercuri, la ora 9:00, se instituie Cod galben de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov), Ialomiţa – bazin amonte S.H. Pucioasa şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Pucioasa – amonte S.H. Siliştea Snagovului (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Prahova, Buzău şi Ialomiţa), râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).
Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Dâmboviţa şi Prahova, precizează INHGA.