Care sunt etapele procesiunii de inmormantare?

Articol informativ în care înţelegem mai simplu care sunt etapele unei procesiuni de înmormântare în religia ortodoxă română
Alina Costache
15 iun. 2022, 12:36
Care sunt etapele procesiunii de inmormantare?

Moartea este un pas firesc, pe care orice om trebuie sa il faca la un moment dat, numai ca aceasta produce foarte mare durere, mai ales in cazul celor care parasesc aceasta lume prea devreme. Cei dragi, ramasi in urma, trebuie sa se obisnuiasca cu lipsa persoanei decedate, dar procesul de vindecare este unul indelungat.  De aceea, procesiunea de inmormantare poate reprezenta un moment chiar mai dificil decat aflarea vestii ca persoana respectiva s-a stins din viata, situatie in care serviciile pompe funebre din Bucuresti se vor dovedi a fi foarte utile, un ajutor bine venit.

Un articol oferit de One Marck International – Pompe Funebre Bucuresti.

De ce este important sa se respecte obiceiurile legate de inmormantare?

Traditiile romanesti si chiar religia ortodoxa acorda mortii o importanta deosebita, motiv pentru care acestia ii sunt atribuite foarte multe obieceiuri, unele crestine, altele pagane, dar pe care unii oameni tin sa le respecte cu sfintenie.Acest lucru se datoreaza faptului ca moartea nu este vazuta ca un sfarsit, ci ca o modalitate de trecere in alta lume, pentru care sufletul trebuie sa fie pregatit, iar aceasta credinta este promovata mai ales de catre Biserica.

Respectarea acestor obiceiuri nu este importanta numai pentru viata vesnica a decedatului, ci si pentru comemorarea si cinstirea amintirii decedatului.

Cum se desfasoara procesiunea de inmormantare, de la deces pana la lasarea in groapa?

Tinand cont de legatura cu Dumnezeu pe care o au batranii, prin credinta care le-a fost insuflata de-a lungul vietii, acestia sunt familiarizati cu aproape toate obiceiurile legate de inmormantare. In schimb, tinerii sau oamenii moderni, care sunt conectati prea mult la tehnologie, au pierdut din aceasta conexiune cu divinitatea, astfel ca atunci cand sunt pusi in fata unui moment dificil, cum este decesul unei persoane dragi, trebuie sa caute autor pentru a stii cum sa organizeze intreaga procesiune de inmormantare.

Desi preotul este cel mai in masura sa sfatuiasca familiile indoliate si firmele de pompe funebre sunt la curent cu toate obiceiurile si ritualurile de inmormantare, chiar si pentru alte religii fata de cea crestin ortodoxa.

Astfel ca imediat dupa deces, familia indoliata trebuie sa contacteze preotul paroh pentru a-l anunta si a stabili momentul imormantarii, precum si pentru a primi icoana, steagul si sfesnicul care trebuie sa insoteasca decedatul pana la punerea in mormant.

Ulterior, decedatul va trebui imbalsamat, toaletat si cosmetizat, proceduri de care se ocupa, in general, casele funerare. Dupa acestea, trupul neinsufletit este pus in cosciug si pregatit pentru priveghi, care conform randuielilor crestinesti, ar trebui sa dureze 3 zile. In aceasta perioada, toti cei cunoscuti vin sa isi ia un ultim ramas bun si sa sustina familia indoliata.

In ziua inmormantarii, convoiul funerar – care are o anumita ordine – se va indrepta catre biserica cu masina funeerara, unde preotul va savarsi slujba de inmormantare, iar apoi se va merge la locul de veci, unde va avea loc prohodul si ritualul de ingropare.

La final, celor prezenti la inmormantare li se vor oferi colaci si coliva ca si pomana, uneori fiind puse mese in memoria celui decedat, la care participa toti cei prezenti la inmormantare.

In functie de anumite caracteristici specifice, cum ar fi conditiile meteo, starea de degradare a trupului sau obieciurile altor religii, procesiunea poate fi mai scurta sau complet diferita.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul superb din România în care turiștii n-au voie să intre. E foarte important pentru țara noastră
Capital.ro
Zi de doliu pentru România. Adio, maestre! Maia Morgenstern e devastată
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Românii pot intra în CAPCANA taloanelor de pensii! La ce să fii FOARTE atent
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Pensionarii lui Ceaușescu. Județele în care se plătesc cele mai mari pensii din țară
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Şoc în România. Se întoarce Băsescu. A decis clar după câțiva ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Poșta Română distribuie deciziile de recalculare a pensiilor
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...