COD FISCAL 2022. Schimbări uriaşe pentru români, lovitură grea pentru cei cu salarii mari. Singura veste bună o reprezintă deducerile

Majorarea impozitelor pe proprietate în 2023, a TVA-ului plătit de domeniul HoReCa, dar și a TVA-ul pentru băuturile răcoritoare cu zahăr, gen Coca Cola sau Pepsi și schimbarea plafonului pentru impozitarea microîntreprinderilor sunt doar câteva dintre modificările pe Coaliția de Guvernare le discută pentru modificarea Codului Fiscal.
Filip Stan
15 iun. 2022, 20:53
COD FISCAL 2022. Schimbări uriaşe pentru români, lovitură grea pentru cei cu salarii mari. Singura veste bună o reprezintă deducerile

COD FISCAL 2022 UPDATE. Coaliția de guvernare nu a ajuns, miercuri, la un acord pe propunerea PSD ca marile companii să plătească o „taxă de solidaritate” care să meargă către sănătate și educație, spun surse politice. Liberalii au spus că una din promisiunile partidului a fost că nu va introduce taxe noi. De asemenea, PNL consideră că o asemenea măsură ar da un semnal negativ pentru investitori într-o perioadă în care economia este în pericol. Un alt argument invocat de liberali este că o asemenea măsură ar putea duce la scumpirea unor produse.Social-democrații nu au renunțat la idee și discuțiile vor continua în următoarea ședință a coaliției.

COD FISCAL 2022. PSD vrea ca taxa de solidaritate să se cheme taxă pe educaţie şi sănatate şi să fie plătită de companiile mari, pentru finanţarea reformelor din aceste două domenii, au precizat surse din PSD pentru News.ro. Social-democraţii mai vor impozitarea progresivă a pensiilor speciale şi deduceri pentru cei cu venituri mici. Coaliţia urmează să stabilească modificările la Codul Fiscal în perioada următoare, iar măsurile să intre în vigoare începând cu anul 2023.

Liderii coaliţiei s-au întâlnit deja până acum de două ori şi trebuie să finalizeze în perioada următoare modificările aduse Codului Fiscal, astfel încât decizia să fie implementată până la finalul lunii iunie. Guvernanţii sunt obligaţi să ia decizia cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a prevederilor noi din Codul Fiscal şi să prezinte propunerile şi mediului de afaceri.

Impozite mai mari cu până la 60%. Veşti proaste pentru români, taxe şi impozite în funcţie de numărul de copii
Partidul Social Democrat vrea ca taxa de solidaritate să se numească taxă pe educaţie şi sănatate.  Prin această taxă, ar urma să fie fie impozitare marile companii cu  un procent între 0,5% şi 1%, iar banii să se ducă într-un fond special care să finanţeze proiecte din domeniile sănătăţii şi educaţiei, unde este nevoie de reforme.

PSD mai propune partenerilor de coaliţie ca de anul viitor, să fie acordate deduceri pentru angajaţii care au venituri sub 6.000 de lei.  De asemenea, se doreşte impozitarea progresivă a pensiilor speciale, deşi cei din coaliţie trebuie să găsească o formulă care să treacă de Curtea Constituţională, judecătorii respingând deja un proiect privind impozitarea pensiilor speciale.

PNL a anunţat deja, inclusiv prin vocea premierului Nicolae Ciucă, că anul acesta nu vor fi introduse taxe şi impozite noi şi că liberalii nu sunt de acord cu taxa de solidaritate.

Prim-vicepreşedintele PNL Virgil Guran declara, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre discuţiile din coaliţie privind modificarea Codului Fiscal, începând cu anul viitor, că este clar că nu se va trece la impozitarea progresivă iar anul acesta nu vor fi introduse taxe şi impozite noi.

Liberalul a arătat că s-a discutat ca pentru cei cu salariul mai mare decât preşedintele să se găsească o formulă de impozitare. Chiar nu mi se pare normal ca un funcţionar să aibă salariul mai mare decât preşedintele, a arătat Guran.

Majorare impozit de proprietate: Cine plătește 400 de lei în prezent va ajunge la 600-700 de lei

Potrivit surselor citate, impactul bugetar va fi de 4 miliarde de lei, bani care vor rămâne în teritoriu. Ca procent național, majorarea impozitelor pe proprietate va fi de peste 60% în marile orașe.

Marcel Ciolacu, în scandalul creşterii preţurilor carburanţilor: „Nu mai bine cei de la Consiliul Concurenţei îşi dau demisia şi îi lasă pe unii să poată face nişte anchete”
Nu vor exista diferențe de impozitare pentru cei care dețin o singură locuință și cei care au mai multe imobile.

„Cine plătește acum un impozit de 400 de lei, va plăti 600 – 700 de lei. Impozitarea proprietăților se va face din 2023 în funcție de grila notarială până se va ajunge la digitalizarea ANAF și se poate folosi un sistem mai exact. E singurul sistem de referință pe care l-am găsit”, au dezvăluit surse din Coaliție pentru Europa Liberă.

COD FISCAL 2022. Coaliția PSD, PNL, UDMR vizează și alte modificări la Codul Fiscal

„TVA-ul crește de la 9% la 19% la băuturile cu zahăr, gen Coca Cola și Pepsi. La HoReCa [acronim pentru industria ospitalității: Hoteluri, Restaurante, Cafenele n.r.] era TVA 5%, iar la raft TVA-ul era de 9%. Nu era normal, va crește la HoReCa. La IMM-uri ne-am înțeles pe impozit 1%, un salariat, 500.000 de euro”, au precizat sursele citate.

Coaliția a decis astfel scăderea pragului de impozitare pentru IMM-uri, deoarece în legea actuală se puteau încadra în această categorie microîntreprinderile care nu au depășit venituri de peste 1 milion de euro. Impozitul a rămas de 1%, dar veniturile cumulate într-un an nu mai pot depăși, după ce noile modificări se vor aplica, cuantumul de 500.000 de euro.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a recunoscut că impozitarea proprietății urmează să fie făcută în 2023, conform grilei notariale, în funcție de valoare.„Nu am făcut eu grila notarială”, a adăugat liderul PSD.

PSD cere creşterea impozitelor pentru pensiile speciale şi salariile mai mari decât cel al lui Iohannis. „Se bucură de acelaşi regim fiscal aplicat celor care se zbat în sărăcie severă”

Ce s-a angajat România în fața UE. Extrase din PNRR

Din perspectiva impozitelor pe proprietate, obiectivul acestei reforme este de a se dezvolta legislația privind impozitarea proprietăților printr-un proiect legislativ ce va fi supus dezbaterii publice la sfârșitul anului 2022, cu implementare etapizată începând cu anul 2023.

Revizuirea principiilor privind impozitul pe proprietate, în special în ceea ce privește diferitele regimuri de impozitare a clădirilor, în funcție de statutul proprietarului (persoană fizică sau juridică), vizează abordarea potențialului arbitraj între cele două sisteme de impozitare, aplicabile persoanelor fizice și persoanelor juridice, care obțin venituri din proprietățile imobiliare, precum și stabilirea automată a valorii impozabile a proprietăților supuse impozitelor locale.

COD FISCAL 2022. Ministrul Finanțelor confirmă că vor fi modificări în Codul Fiscal

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a confirmat ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate, două domenii unde sunt necesare de investiţii masive.

Ministrul spune că acest pachet de măsuri va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB.

”Sper ca săptămâna aceasta, coaliţia să iasă cu o decizie. În discuţia care se poartă este vorba foarte mult de ajustare.

Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici”, a precizat ministrul, potrivit ziare.com.

Astfel, deducerile vizează ca cei care au venituri salariale mici să plătească mai puţin.

”Discutăm ca principiu, nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia din coaliţie”, a mai spus ministrul Câciu, precizând că partea de dezbatere publică reală pe decizii şi această predictibilitate este cu şase luni înainte de schimbări.

Taxa de 1% pe veniturile marilor companii se va numi ”taxă pe educaţie şi sănatate”

Partidul Social Democrat vrea ca taxa de solidaritate să se numească taxă pe educaţie şi sănatate potrivit unor surse din Coaliție citate de news.ro. Prin această taxă, ar urma să fie fie impozitare marile companii cu un procent între 0,5% şi 1%, iar banii să se ducă într-un fond special care să finanţeze proiecte din domeniile sănătăţii şi educaţiei.

PSD insistă pentru supra-taxarea companiilor mari, deși președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au anunțat că nu sunt de acord cu noi taxe. De asemenea, liberalii nu vor să accepte un nou sistem de impozitare progresivă

COD FISCAL 2022.  Impozitare progresivă a pensiilor speciale şi deduceri fiscale pentru cei cu venituri sub 6.000 de lei

PSD mai propune partenerilor de coaliţie ca de anul viitor, să fie acordate deduceri pentru angajaţii care au venituri sub 6.000 de lei și supraimpozitarea salariilor mari, peste cel al președintelui României.

De asemenea, se doreşte impozitarea progresivă a pensiilor speciale, deşi cei din coaliţie trebuie să găsească o formulă care să treacă de Curtea Constituţională, judecătorii respingând deja un proiect privind impozitarea pensiilor speciale.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu 465 de lei net pe zi. Un gigant face angajări în România
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Munții de bani pe care stă Charles. Ce avere deține regele
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
El este Robert, românul care a murit electrocutat în timp ce lucra în grădina unei vile, în Italia: „Plecăm de acasă pentru a merge la muncă și nu ne mai întoarcem”
Capital.ro
Se pierd toți banii. Obligatoriu până la 31 iulie. Statul român a dat avertismentul final
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Mircea Geoană confirmă discuția „tangențială” cu Nicolae Ciucă despre candidatură la summitul NATO
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!