Această decizie ar permite un răspuns mai rapid din partea alianţei în cazul unei ameninţări, a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO.
”La acest aspect colaborăm alături de Germania, dar ne aşteptăm ca toţi aliaţii să facă oferte similare, pentru a permite forţelor prepoziţionare care se antrenează şi sunt responsabile pentru apărarea unor teritorii specifice”, a spus Stoltenberg.
Ţările NATO vor furniza arme grele moderne Ucrainei, dar asta „necesită timp”, pentru că militarii ucraineni trebuie instruiţi pentru utilizarea lor, a mai spus Stoltenberg.
„Am luat măsura de urgenţă, dar eforturile necesită timp”, a explicat el în cursul unei conferinţe de presă înainte de începutul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai Alianţei, potrivit Agerpres.
„Tranziţia între materialul din epoca sovietică şi materialul modern al NATO impune ca ucrainenii să fie gata să-l utilizeze”, a subliniat el. „Este vorba despre o tranziţie dificilă, exigentă”, a insistat el.
Aliaţii au furnizat până în prezent Ucrainei arme grele care datează din epoca sovietică luate din stocurile lor, pentru că ucrainenii au fost formaţi pentru utilizarea lor. Cererile ucrainenilor se referă însă acum la armamente aflate în dotarea forţelor armate ale NATO.
„Este vorba despre artilerie, sisteme cu rază lungă de acţiune, sisteme antiaeriene după normele NATO, ceea ce impune o formare, o întreţinere, o mentenanţă”, a subliniat Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a participat marţi, la Haga, la o reuniune a liderilor din şapte ţări ale Alianţei (Ţările de Jos, Belgia, Polonia, România, Portugalia, Danemarca şi Letonia).