Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, 16 iunie , în şedinţa de Guvern, aprobarea legii propuse de Ministerul Apărării Naţionale cu privire la achiziţia a 32 de avioane F16 de la Guvernul Norvegiei.
„Vom aproba astăzi legea propusă de ministerul Apărării Naţionale, privind achiziţia a 32 de avioane F16 de la Guvernul norvegian. Este o lege prin care se asigură livrarea celor 32 de aparate de luptă, în stare operaţională, de luptă”, a declarat premierul.
Oficialul e la Palatul Victoria a mai precizat că este nevoie să continue să acorde atenţia cuvenită întăririi capacităţii de apărare şi de răspuns a armatei române.
„Dincolo de achiziţia acestor aparate, se dezvoltă şi capacitatea noastră în domeniul industriei de apărare, pentru că facilităţile de mentenanţă şi modernizare se vor dezvolta şi se vor consolida în România”, a mai transmis Nicolae Ciucă.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a oferit informații suplimentare despre achiziție. În medie, prețul unui avion este de 17 milioane de euro.
„Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, proiectul de lege în baza căruia va fi atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii), care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române.
▶️ Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de la Guvernul Norvegiei să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.
▶️ Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație M6.X cu avioanele F-16 din prima escadrilă intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române.
▶️ Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanță pentru aeronave F-16 de către Guvernul României (Aerostar Bacău), aspect care va contribui la consolidarea şi menţinerea capabilităţii aeriene operaționale.
▶️ Achiziția de la Guvernul Regatului Norvegiei a pachetului de 32 avioane F-16 include și instruirea unui număr minim de specialiști din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviație din Forţele Aeriene Române, necesar pentru încadrarea funcțiilor-cheie din structurile de planificare și execuție a mentenanței și de asigurare a planificării logistice la nivelul Bazei Aeriene și Statului Major al Forțelor Aeriene pentru cele două escadrile de avioane F-16. Această soluție asigură, într-un interval de timp scurt, crearea la nivelul escadrilelor a capabilității minime de operare, mentenanță, planificare și conducere strict necesare pentru exploatarea în condiții de siguranță a avioanelor F-16 care vor fi achiziționate.
▶️ Fondurile estimate pentru achiziție sunt de aproximativ 454 milioane euro, fără TVA.
Resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție și începerea discuțiilor cu reprezentanții Guvernului Norvegiei și Guvernului Statelor Unite ale Americii.
– În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.X, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.
– Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).
– Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluția mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spațiului aerian al României cu avioane F-16 și executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate față de NATO.
– Parlamentul României a aprobat deja iniţierea, de către Ministerul Apărării Naţionale a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei şi a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, în ședința comună a Birourilor permanente ale Camerei Deputaților şi Senatului, comunicată cu scrisoarea nr. 1260BP/21.12.2021″, a transmis Dîncu.
La începutul lunii, președintele PNL Nicolae Ciucă a lansat într-o declarație ținută la Rotterdam cu prilejul congresului Partidului Popular European (PPE), un apel la solidaritate între ţările europene pentru sprijinirea Ucrainei în faţa agresiunii ruse, subliniind că România a ajutat şi continuă să ajute refugiaţii ucraineni.
Pe de altă parte, preşedintele PNL s-a pronunţat pentru acordarea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova.
„România a fost un susţinător solid al măsurilor de sancţionare a comportamentului criminal al Rusiei. Vom continua să fim alături de Ucraina şi de ucraineni. În plus, trebuie să fim uniţi în sprijinul pentru Republica Moldova. Republica Moldova a adoptat o cale a reformelor ambiţioase. Preşedintele pro-UE al Republicii Moldova, Maia Sandu, care aparţine familiei noastre politice, guvernul şi majoritatea clară din parlament lucrează toţi împreună pentru implementarea reformelor, acţionând în spirit european şi primind cel mai mare număr de refugiaţi raportat la populaţia ţării. De aceea insistăm pe acordarea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă.