Dacă salariul minim european va deveni o realitate în România, peste 1,5 milioane de oameni ar urma să beneficieze de venituri mai mari.
Citeşte şi: Despăgubirile din dosarul Colectiv decise în sarcina ISU vor fi achitate din Fondul de rezervă al Guvernului
„Salut faptul că miniștrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord asupra propunerii de Directivă privind instituirea salariului minim european. Este un proiect pe care PSD l-a susținut constant în ultimii ani, iar toate inițiativele noastre de creștere a salariului minim din România au avut în vedere inclusiv încadrarea în acest traseu european.
Sunt convins că adoptarea unui #salariuminim la nivelul întregului continent reprezintă un beneficiu in special pentru salariații din mediul privat românesc. Avem aproximativ 1,6 milioane de angajați cu acest nivel de salarizare în România, ale căror câștiguri trebuie să se alinieze în viitor cu cele ale muncitorilor din Spania, Italia sau Franța.
Salariul minim european poate însemna și un mecanism predictibil pentru mediul de afaceri. Este un instrument care va oferi mai multă echitate socială și va proteja mai bine interesele a milioane de salariați”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.
De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut în România a fost majorat 2550 de lei. Angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei (aproape 308 euro), iar firma plătește un cost total salarial de 2607 lei.
Prin comparaţie, Germania a aprobat la începutul lunii iunie creşterea salariului brut la 2.112 euro.
La 7 iunie 2022, președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la proiectul de directivă privind salariile minime adecvate în UE. Noua lege – odată adoptată – va promova caracterul adecvat al salariilor minime legale și va contribui astfel la asigurarea unor condiții decente de muncă și de trai pentru angajații europeni.
Există diferențe mari între statele membre ale UE în ceea ce privește măsura în care lucrătorii sunt acoperiți de convențiile colective și nivelul salariilor minime. Acest lucru se datorează, în parte, modelelor foarte diferite de piețe ale forței de muncă și nivelurilor diferite ale veniturilor din statele membre.
Citeşte şi: Consens în coaliţie asupra reformei fiscale. Cum se va ajunge la impozit de 0% pentru salariul minim