Ortodoxe: Sfântul Mucenic Metodie
Greco-catolice: Sf. ep. m. Metodie. Începe Postul Sf. ap. Petru și Pavel. Post.
Romano-catolice: Fer. Margareta Ball, văduvă, m.
Sfântul Mucenic Metodie a îmbrățișat viața monahală încă din tinerețe, potrivit crestinortodox.ro. A trăit o viaţă curată, bineplăcută lui Dumnezeu, din acest motiv a fost chemat la arhierie, fiind numit Arhiepiscop al cetății Patarelor din Licia.
Sfântul Mucenic Metodie a fost un adversar al ereziei lui Origen. Acesta din urmă era un păgân care înșela mulți oameni. Văzând că Metodie devine din ce în ce mai iubit de către credincioși, decide să devină și el pastor, spunând oamenilor că este trimisul lui Dumnezeu.
Acest lucru a fost în zadar deoarece predicile lui Metodie despre iubire și preaslavire răsunau în urechile creştinilor. Observând că toți mai mulți oameni refuză să se închine idolilor, își îndeamnă slujitorii să îl captureze și să îl ucidă pe Metodie. Astfel, Sfântul a primit mucenicia prin tăierea capului, pe vremea împăratului Aurelian.
Pentru a evidenția cum se cuvine rolul pe care l-au avut cei doi mari Apostoli în propovăduirea creștinismului, Biserica a hotărât cinstirea acestora prin post. Pregătirea constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor. În 2022, din cele 9 zile de post, 3 vor fi cu dezlegare la pește: 24 iunie – pentru „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” și 25-26 iunie, fiind zile de sâmbătă și duminică.
Pe întreaga durată a postului, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente.
Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh care s-au coborât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea, în vechime, această perioadă se mai numea și „Postul Cincizecimii”.