Ministrul Agriculturii: Din România nu a fost exportată carne de cal etichetată ca fiind de vită

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată, autorităţile verificând cele două abatoare menţionate de firma franceză, dar suspiciunile nu s-au confirmat.
Filip Stan
11 feb. 2013, 13:04
Ministrul Agriculturii: Din România nu a fost exportată carne de cal etichetată ca fiind de vită

„În ultimele 48 de ore autorităţile române au desfăşurat ample acţiuni de control pentru a clarifica suspiciunile că din România ar fi plecat în spaţiul intracomunitar carne etichetată în mod greşit. Am acţionat într-un mod preventiv, deoarece nici până în acest moment nu există o sesizare oficială transmisă României„, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Constantin a spus că autorităţile franceze „s-au referit” la două abatoare din România. Unul dintre ele se află în Braşov (CarmOlimp, controlat de familia secretarului de stat din Ministerul Agriculturii Valentin Şoneriu) şi altul în Botoşani.

„Aceste abatoare au fost indicate de compania franceză ca fiind suspecte, compania franceză fiind aflată în centrul unui scandal internaţional, fără a exista probe sau indicii că falsul s-ar fi produs pe teritoriul României”, a adăugat ministrul.

El a spus că nu există vreun indiciu care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România.

De când pleacă din gospodăria cetăţeanului şi până când este sigilată, marfa trece prin cel puţin patru controale sanitar-veterinare. Transportul iese din ţară sigilat şi nu va fi desigilat decât când intră în unitatea de procesare. Una dintre societăţi a exportat doar carne de cal, ceea ce înseamnă că etichetarea greşită era practic imposibilă. Cea de-a doua exportă şi carne de cal, şi de vită, şi are o
tradiţie de şapte ani în domeniu, fără să fi existat vreodată suspiciuni cu privire la modul în care îşi desfăşoară activitatea. Verificările la această societate nu confirmă etichetarea greşită”, a arătat ministrul Agriculturii.

El a precizat că din România nu a fost exportată carne tocată.

Nu se confirmă niciuna dintre suspiciunile vehiculate în presă. Din punctul nostru de vedere, al autorităţilor române, până la apariţia nor elemente noi, considerăm chestiunea încheiată”, a adăugat Constantin.

Carmolimp a transmis luni că acţiunile din Franţa reprezintă un atac fără precedent asupra industriei româneşti de profil.

„În tot decursul anului 2012 grupul Carmolimp nu a livrat la export carne de vită, motiv pentru care carnea de cal nu ar fi avut cum să fie greşit etichetată. De asemenea, reprezentanţii Carmolimp consideră cel puţin ruşinoasă încercarea Spanghero şi Comigel de a da vina pe producătorii români. Dacă a plecat din România carne de cal, aceasta nu putea fi etichetată decât ca şi carne de cal. Dacă procesatorul francez a confundat carnea, atunci cu siguranţă era prima zi din viaţa sa când procesa carne”, se arată într-un comunicat al Carmolimp.

Un scandal de proporţii are loc în Marea Britanie în legătură cu carnea de cal descoperită în lasagnaDupă ce burgerii unui lanţ comercial au fost retraşi de pe piaţă după ce s-a descoperit că au fost contaminaţi cu carne de cal, acum a venit rândul lasagnei congelate. În unele pachete Findus a fost descoperită carne de cal în proporţie de 100%.

Carnea de cal utilizată pentru prepararea lasagna, în Marea Britanie, provenea de la un furnizor român, a anunţat, vineri seară, preşedintele Comigel.

„Furnizorul nostru ne-a comunicat că avea carnea de la un producător român. Am aflat că provenea de la abatoare din România unde se taie vite şi cai”, a continuat el.

Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat sâmbătă că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal.

Presa străină, despre carnea de cal: Un scandal european care se întinde de la Londra la Bucureşti

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Ministrul Energiei convocă ședință cu producătorii de energie pentru a discuta despre investiții și stocare
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'