În treisprezece state membre, puterea de cumpărare pe cap de locuitor s-a situat între media UE și sub 25%. În această categorie, au existat diferențe semnificative între statele membre: în Italia, Lituania, Cipru și Irlanda, nivelurile au fost cu 10 % sau mai puțin sub media UE, în timp ce Slovenia, Spania, Cehia, Polonia, Portugalia, Malta și România au fost între 11 % și 20 % sub media. Estonia și Grecia au fost cu 21 % și, respectiv, 23 % sub media UE, situându-se aşadar în urma României.
Cinci state membre au înregistrat o putere de cumpărare pe cap de locuitor cu 25 % sau mai mult sub media UE. Croația, Letonia, Ungaria și Slovacia s-au situat cu procente ale puterii de cumpărare între 27 % și 30 % sub media UE, în timp ce Bulgaria a înregistrat o putere de cumpărare pe cap de locuitor cu 37 % sub media UE.
Produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, o măsură a activității economice, arată, de asemenea, diferențe substanțiale între statele membre ale UE.
În 2021, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în SPC a variat între 55 % din media UE în Bulgaria și 277 % în Luxemburg. Zece state membre au înregistrat un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor peste media UE în 2021.
Raportat la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, România a depăşit în 2021 Estonia, Grecia, Croaţia, Letonia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria.