De jumătate de an, Occidentul vorbește din ce în ce mai des despre criza economică și totodată, despre criza alimentară. În presa din vest oamenii sunt avertizați că nu vor mai avea suficienți bani ca să-și asigure același standard de viață până în 2021, dar lipsa banilor nu va reprezenta o problemă atât de mare, pentru că oricum nu se vor mai găsi alimente suficiente.
Presa occidentală prezintă scenarii despre care mulți ar fi spus în urmă cu câțiva ani că sunt doar ipoteze science-fiction (SF). Astfel, mixul de crize economice și alimentare ar putea determina o nouă criză sanitară.
Peter Sands, directorul executiv al Fondului Global pentru Combaterea SIDA, tuberculozei și malariei a declarat că de vină ar fi criza alimentară pe care ar putea să o declanșeze războiul din Ucraina. Din cauza penuriei de alimente, o mulțime de oameni ar putea deveni vulnerabili la bolile infecțioase, a transmis oficialul, citat de presa internațională.
Odată cu prelugirea războiului din Ucraina, după ce Rusia a cucerit Donbasul, au fost oprite exporturile de cereale al statului controlat la nivel format de către Volodimir Zelenski.
Ucraina este cel de-al patrulea exportator de grâu și porumb din lume, o chestiune care se anunță îngrijorătoare pentru aprovizionările din multe state.
„Cred că următoarea criză sanitară a început deja. Nu este vorba despre un nou virus, ci despre faptul că numeroase persoane malnutrite vor fi mai vulnerabile în faţa virusurilor existente”, a declarat Sands.
„Cred că impactul combinat al bolilor infecţioase, penuriilor alimentare şi crizei energetice (…) poate să provoace milioane de decese suplimentare”, a adăugat oficialul.
Peter Sands susține că guvernele lumii „trebuie să acorde prioritate îngrijirilor medicale primare, îngrijirilor acordate în sate, în comunităţi”, pentru a diminua impactul crizei alimentare în rândul populaţiilor care sunt cele mai sărace şi cele mai vulnerabile, a subliniat expertul britanic aflat la conducerea fondului ce dispune de un buget de 4 miliarde de dolari.
Între timp, unele state occidentale, în frunte cu SUA, acuză Rusia că face presiuni pentru a obţine concesii, prin blocarea exporturilor vitale de cereale ale Ucrainei, fapt care ameninţă multe ţări cu riscul de foamete. În replică, autoritățile de la Moscova neagă însă aceste acuzaţii.
Vineri, Germania va organiza o conferinţă internaţională despre criza alimentară, iar la acest eveniment va fi prezent şi liderul diplomaţiei americane, Antony Blinken.