Studiul amintit mai sus relevă faptul că cei care pot să își țină echilibru într-un picior mai mult de zece secunde au șanse foarte mari să trăiască mai mult.
Acest studiu relevant, realizat de brazilieni și publicat marți în British Journal of Sports Medicine, a demonstrat că echilibrul unei persoane poate fi păstrat până în al șaselea deceniu de viață, ceea ce înseamnă că este un indicator mai amplu al speranței de viață la toate vârstele decât condiția fizică, flexibilitatea sau forța musculară.
Citește și: Ce se poate întâmpla cu corpul tău dacă posteşti timp de 3 zile. Cum te schimbă postul cu apă
Autorul lucrării, Dr. Claudio Gil Soares de Araújo, medic de sport și exerciții fizice la Clinica de medicină a exercițiilor fizice Clinimex din Rio de Janeiro, a declarat că un echilibru deficitar este legat de fragilitate adulților în vârstă, iar condiția fizică este un indicator principal al stării de sănătate.
Mai mult decât atât, medicul brazilian crede că în cadrul controalelor de rutină ar fi bine să se efectueze un test de echilibru și le recomandă oamenilor să încerce singuri acest test de 15 secunde în timpul rutinei de dimineață, când se spală pe dinți acasă, pentru a-l folosi ca barometru al stării lor de bine.
La studiu au participat au participat 1.702 persoane cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani, vârsta medie fiind de 61 de ani. Subiecții au fost urmăriți începând cu anul 2008. S-au colectat date despre greutatea lor, dimensiunea taliei și măsurile de grăsime corporală.
Doar persoanele care puteau merge în mod constant au fost incluse în analiza lor. Apoi, toți participanții au fost rugați să stea într-un picior timp de 10 secunde fără să se țină de ceva pentru sprijin. Unul din cinci a picat testul.
Citește și: Mihaela Bilic a dezvăluit dieta cu care slăbeşti 3 kilograme în 2 săptămâni
Cercetarea finală a luat în considerare vârsta, sexul, IMC, istoricul bolilor de inimă, hipertensiunea, diabetul și colesterolul ridicat. Rezultatele finale au determinat că riscul de deces într-un interval de 10 ani a fost de 1,84 ori mai mare la participanții care au picat testul de echilibru față de cei care l-au trecut, scrie alephnews.ro.