Raţionalizarea energiei în România. Dumitru Chisăliţă subliniază faptul că ţara noastră nu are o strategie energetică așa cum au toate țările civilizate.
Citeşte şi Germania, plan de urgenţă pentru a gestiona aprovizionarea cu gaze. Se pregăteşte raţionalizarea
”În momentul în care ipotezele inițiale (în funcție de care a fost construită strategia n.r.) se schimbă, există obligația de modificare a strategiei. Adică, în situația în care apar niște elemente care nu mai sunt în concordanță cu aspectele care au fost luate în calcul la momentul conceperii documentului ai posibilitatea de a schimba strategia.
Repet, dacă te găsești într-o anumită situație determinată de niște abateri fundamentale, îți rezervi dreptul de a interveni și de a adapta strategia ținând seama de contextele actuale din mediul de piață. Din ce se întâmplă, din punctul ăsta de vedere, mi se pare o chestie foarte normală. Adică dacă văd că balanța pe care o am eu în iarna lui 2022-2023 și observ că-mi lipsesc 10 %, 15%, 20% din surse, trebuie să iau măsuri.
Mă uit de la cine pot să cumpăr. Este clar că în astfel de momente trebuie să vin și să fac, să spunem, niște lucruri care, la momentul la care ne-am propus o strategie, păreau că nu sunt necesare”, a explicat expertul în energie, potrivit dcbusiness.ro.
Dumitru Chisăliţă a mai declarat că raţionalizarea energiei ar putea fi o variantă pe care trebuie să o luăm în considerare.
”E o variantă pe care trebuie să o luăm în considerare. Ea era întotdeauna de luat în considerare dar cred că acum trebuie să ne preocupe tot mai mult acest subiect. În cazul unei raționalizări, începi întotdeauna cu ce te încurcă mai puțin, iar pe măsură ce îți dai seama că nu mai ajunge te duci și spre alte lucruri”, a mai precizat expertul în energie.