Protestul are loc în faţa pavilionului administrativ al combinatului Oltchim, unde oamenii scandează „Hoţii”, „Vrem să muncim” şi cer ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a detensiona situaţia.
Potrivit preşedintelui Sindicatului „Victoria” din SC Oltchim Râmnicu Vâlcea, Corneliu Cernev, 20 de angajaţi au intrat în greva foamei, în faţa sediului societăţii fiind montate corturi în care stau greviştii foamei.
„Un număr de 24 de persoane şi-au dat acordul astăzi (marţi – n.r.) ca să intre în greva foamei. 20 au intrat deja în greva foamei, iar ceilalţi patru vor intra probabil de mâine (miercuri- n.r.). Oamenii nu mai cred în promisiuni. Cele trei secţii care reluaseră producţia şi-au întrerupt activitatea din lipsa materiei prime, banii pentru capitalul de lucru nu au venit şi sunt restanţe salariale. Situaţia combinatului este gravă, iar oamenii acuză că au fost minţiţi”, a spus Corneliu Cernev.
Şi săptămâna trecută aproximativ 500 de angajaţi ai Oltchim au protestat în faţa pavilionului administrativ, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie şi ianuarie, ei cerând conducerii unităţii să le prezinte planul de reorganizare, în condiţiile în care combinatul a intrat în insolvenţă.
Administratorul judiciar Gheorghe Pipera declara atunci că nu există în acest moment pericolul unui faliment, iar sindicatele trebuie să înţeleagă „să fie calme”.
„Noi facem eforturi, am discutat şase ore la Vâlcea cu sindicatele, au înţeles strategia noastră pe termen scurt şi este o surpriză acest protest. Dacă protestele continuă, şansele că Oltchim să se poată salva sunt tot mai reduse. Nu îi ajută cu nimic dacă protestează. Nu se pune în acest moment problema de faliment, iar oamenii trebuie să înţeleagă că discutăm reorganizarea societăţii. Sindicatele trebuie să înţeleagă să fie calme”, afirma Gheorghe Piperea.
Combinatul Oltchim se află în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.
Guvernul a încercat anul trecut să privatizeze Oltchim, însă licitaţia pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni a eşuat din cauză că patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat câştigător al licitaţiei, nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.