Benzinarii avertizează că preţul carburanţilor ar putea crește din nou. Compensarea de 50 de bani nu va produce efectele dorite de Guvern, spun benzinarii. Aceștia anunță că se vor înregistra noi scumpiri la pompă în perioada următoare și că cei 25 de lei care se economisesc la un plin după compensare vor dispărea.
Premierul n-a negociat deocamdată cu toți benzinarii, ci doar cu 75% dintre ei. Și totuși, această compensație, care va fi acordată de 50 de bani ar putea să ne aducă, în doar o lună și jumătate cam același preț la pompă.
Dacă acum, înainte de compensare, avem un preț al litrului de motorină de 9,23 lei, după compensare ar putea să ajungă la 8,73 lei. Același preț a mai fost în data de 6 mai 2022 deci acum doar o lună și jumătate. Atât a durat ca litrul de motorină să se scumpească cu 50 de bani.
În cazul motorinei, de la 8,65 lei ar trebui ca după compensare să ajungem la 8,15 bani. Dar, același preț a mai fost la pompă în data de 20 mai, deci în urmă cu nici măcar o lună. Iată așadar cât de repede poate fi înghițită această compensație.
PSD, după anunțul compensării de 50 de bani la pompă: ”Alternativa PSD ar fi fost mai bună”
PSD a reacționat după anunțul făcut de Nicolae Ciucă, potrivit căruia Guvernul, împreună cu companiile din industria petrolieră, vor compensa cu 50 de bani la pompă prețul carburanților. Social-democrații nu își asumă decizia și susțin că ”alternativa PSD ar fi fost mai bună”.
”PSD a prezentat în ultimele zile mai multe soluții privind reduceri importante ale prețului carburanților. Astăzi, premierul Ciucă a decis varianta unei compensări comune, la care să participe atât statul, cât și operatorii privați, astfel încât prețul carburanților să scadă cu 50 de bani.
Preţurile la carburanţi bubuie la pompă. 9 trucuri pentru a scădea consumul de carburant
Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună și ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de așteptările românilor. În plus, în multe alte țări europene, soluția compensării a funcționat doar câteva săptămâni, după care preţul carburanţilor a revenit și a ajuns chiar la niveluri mai mari.
De aceea, dacă operatorii din piață vor crește din nou prețurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni in Coaliție cu propunerea unui preț maximal sau a limitării adaosului comercial”, a transmis PSD într-o postare pe Facebook.
Preţul carburanţilor, plafonat în Ungaria, vine şi cu limite pentru şoferi. Câţi litri de benzină pot cumpăra pe zi
Şoferii din Ungaria se lovesc de limite la cantitatea de benzină şi motorină pe care o pot cumpăra zilnic, după ce Guvernul Viktor Orban a plafonat preţul.
Potrivit celor de la index.hu, benzinăriile MOL din Ungaria au introdus limită la vânzările de carburanţi. Doar 50 de litri pe zi pot cumpăra şoferii la preţul plafonat. În plus, dacă vor alege să cumpere carburant în canistre, atunci nu vor mai beneficia de plafonare, ci vor trebui să plătească preţul pieţei.
Klaus Iohannis, despre preţul la carburanţi: „Până la urmă, și 50 de bani sunt 50 de bani!”
Tot începând de vineri, dacă cineva alimentează atât mașina, cât și o canistră, în ambele cazuri i se va percepe prețul pieței.
Aceste limitări nu se aplică pentru vehiculele înmatriculate în Ungaria cu o greutate brută cuprinsă între 3,5 și 7,5 tone și mașinile agricole, care vor putea în continuare să cumpere combustibil la prețul oficial, fără nicio limită de volum, scrie G4Media.
„În cazul în care alimentarea unui autovehicul într-o canistră de combustibil și într-un recipient extern se efectuează în același timp într-o singură tranzacție, prețul pieței la stația de alimentare va fi aplicat pentru cantitatea totală de alimentare”, se arată pe site-ul web al Mol din Kőszeg, care explică cum se poate evita acest lucru:
„Îi rugăm pe clienții noștri ca, în cazul în care doresc să alimenteze un rezervor extern în plus față de rezervorul de benzină al vehiculului lor, să facă acest lucru separat de alimentarea rezervorului de benzină, ca o tranzacție separată, după decontarea prețului de achiziție al alimentării rezervorului de benzină”.
Decizia Mol apare pe fondul informațiilor potrivit cărora Ungaria se așteaptă la penurii de combustibil în lunile iulie și august. Mai mulți factori contribuie la acest lucru, potrivit site-ului citat: agricultura consumă mai mult combustibil decât de obicei, din cauza recoltei, în timp ce un accident la uzina OMV din Schwechat limitează intrările de petrol din Ungaria. În plus, în urmă cu o săptămână și jumătate a avut loc un incendiu la rafinăria Mol din Hundredhalombatta.