Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Manuela Nicoleta Dobrescu, Vasile Nagy şi Pavel Vanciu, toţi în calitate de inspectori vamali asistenţi în cadrul Biroului Vamal Halmeu la data comiterii faptelor, pentru folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităţilor Europene (Uniunii Europene) sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată, informează, marţi, DNA, potrivit Mediafax.
Potrivit DNA, în perioada 2007-2008, inculpaţii au consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit (fișe de evidență a mijloacelor de transport controlate, registrul de evidență a bunurilor la export, înregistrările din sistemul informatic vamal (NCTS), declarații de tranzit vamal – MRN, pe suport de hârtie), fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 54 de mijloace de transport mărfuri încărcate cu usturoi achiziționat din China. În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina.
Cu toate acestea, inculpații au folosit documentele falsificate pentru a confirma ieșirea din România și, implicit, din spațiul vamal european comun, a celor 54 de transporturi de usturoi. Acest fapt a creat condițiile pentru ca taxele datorate bugetului Uniunii Europene, ca urmare a valorificării pe teritoriul UE a mărfurilor menționate, să nu mai fie achitate.
În această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 5.169.747 lei (echivalentul a aproximativ 1.477.070 euro), reprezentând taxe vamale și taxe speciale. Cu această sumă, Agenția Națională de Administrare Fiscală – Autoritatea Națională a Vămilor – Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Cluj s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi/sau imobile ale inculpaților Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel.
Dobrescu Nicoleta Manuela a mai fost trimisă în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA. La data de 2 decembrie 2011, Tribunalul Satu Mare a dispus condamnarea inculpatei la pedeapsa de patru ani şi şase luni închisoare cu executare, sentinţa fiind în stadiu de apel pe rolul Curţii de Apel Oradea.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Satu Mare.