UE impune taxă de intrare în spaţiul Schengen. Vor fi vizate peste 60 de ţări, între care SUA şi Marea Britanie

Uniunea Europeană impune, din 2023, o taxă de 7 Euro la intrarea în zona Schengen pentru cetățenii a aproximativ 60 de state printre care SUA şi Marea Britanie, cetăţenii acesteia din urmă pierzându-şi libertatea de mişcare după Brexit.
Daniel Spătaru
27 iun. 2022, 14:12
UE impune taxă de intrare în spaţiul Schengen. Vor fi vizate peste 60 de ţări, între care SUA şi Marea Britanie

UE a anunțat lansarea mult așteptatului său sistem visa waiver, ETIAS, care va intra în vigoare în mai 2023. Deși ETIAS nu este același lucru cu o viză (este mai rapid, se face online și nu necesită informații biometrice) există totuși o procedură și o taxă pentru obținerea acesteia. ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizații de călătorie, fusese programat anterior pentru un debut la sfârșitul anului 2022.

Călătorii din UE sunt scutiți și au libertate de mișcare în interiorul blocului comunitar, permițându-le să petreacă atât timp cât doresc în multe țări. Rezidenții UE vor fi, de asemenea, scutiți de la plata acestei taxe. Dar pentru toți ceilalți care intră în Uniunea Europeană dintr-o țară care anterior nu avea nevoie de viză, ETIAS va fi obligatoriu. Mișcarea afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, aă cărei locuitori care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit. Nimic nu se schimbă pentru cei care anterior aveau nevoie de viză pentru a intra în UE, scrie CNN.

Procedura de aplicarea va dura în mediu 10-15 minute, promit autoritățile europene. Informațiile prezentate în fiecare cerere vor fi prelucrate în mod automat în raport cu alte baze de date relevante ale UE și ale Interpolului pentru a stabili dacă există motive pentru a refuza autorizația de călătorie. Dacă nu sunt identificate riscuri sau elemente care necesită o analiză suplimentară, autorizația de călătorie va fi eliberată în mod automat și rapid.

Citeşte şi Țara din Europa care interzice complet fumatul din 2030. Peste un milion de români vor fi afectați

În cazul în care se vor identifica neconformități sau anumiți factori de risc cererea va fi prelucrată manual de către unitatea națională a ETIAS din statul membru responsabil, ceea ce poate dura de la 4-14 zile.

Odată eliberată, autorizația de călătorie este valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a documentului de călătorie înregistrat în timpul introducerii cererii.

Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile este măsură întreprinsă de Consiliul Uniunii Europene și are drept scop sporirea gradului de securizare a frontierelor UE,  prevenirea imigrației ilegale și identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc înainte ca acestea să ajungă la frontierele externe.

Costul taxei: 7 EUR pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani. Nu este clar încă dacă restul categoriilor de vârstă vor beneficia de o taxă redusă sau vor putea intra gratuit în spaţiul comunitar.

Citeşte şi Europenii pot da în judecată statul pentru aerul poluat care le afectează sănătatea. România este vizată

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce dobânzi au BCR, BRD, ING, Banca Transilvania sau Raiffeisen la creditul de nevoi personale. Perioada maximă în care trebuie să îl rambursezi
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Ce trebuie să ai în torpedou pentru a evita amenzi de mii de lei. Mulţi şoferi ignoră regula
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colosul din Ungaria a pus ochii pe un sector-cheie din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Putin a cedat! Pacea de la Vatican dintre Zelenski și Trump a avut succes
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte