UE impune taxă de intrare în spaţiul Schengen. Vor fi vizate peste 60 de ţări, între care SUA şi Marea Britanie

Uniunea Europeană impune, din 2023, o taxă de 7 Euro la intrarea în zona Schengen pentru cetățenii a aproximativ 60 de state printre care SUA şi Marea Britanie, cetăţenii acesteia din urmă pierzându-şi libertatea de mişcare după Brexit.
Daniel Spătaru
27 iun. 2022, 14:12
UE impune taxă de intrare în spaţiul Schengen. Vor fi vizate peste 60 de ţări, între care SUA şi Marea Britanie

UE a anunțat lansarea mult așteptatului său sistem visa waiver, ETIAS, care va intra în vigoare în mai 2023. Deși ETIAS nu este același lucru cu o viză (este mai rapid, se face online și nu necesită informații biometrice) există totuși o procedură și o taxă pentru obținerea acesteia. ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizații de călătorie, fusese programat anterior pentru un debut la sfârșitul anului 2022.

Călătorii din UE sunt scutiți și au libertate de mișcare în interiorul blocului comunitar, permițându-le să petreacă atât timp cât doresc în multe țări. Rezidenții UE vor fi, de asemenea, scutiți de la plata acestei taxe. Dar pentru toți ceilalți care intră în Uniunea Europeană dintr-o țară care anterior nu avea nevoie de viză, ETIAS va fi obligatoriu. Mișcarea afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, aă cărei locuitori care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit. Nimic nu se schimbă pentru cei care anterior aveau nevoie de viză pentru a intra în UE, scrie CNN.

Procedura de aplicarea va dura în mediu 10-15 minute, promit autoritățile europene. Informațiile prezentate în fiecare cerere vor fi prelucrate în mod automat în raport cu alte baze de date relevante ale UE și ale Interpolului pentru a stabili dacă există motive pentru a refuza autorizația de călătorie. Dacă nu sunt identificate riscuri sau elemente care necesită o analiză suplimentară, autorizația de călătorie va fi eliberată în mod automat și rapid.

Citeşte şi Țara din Europa care interzice complet fumatul din 2030. Peste un milion de români vor fi afectați

În cazul în care se vor identifica neconformități sau anumiți factori de risc cererea va fi prelucrată manual de către unitatea națională a ETIAS din statul membru responsabil, ceea ce poate dura de la 4-14 zile.

Odată eliberată, autorizația de călătorie este valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a documentului de călătorie înregistrat în timpul introducerii cererii.

Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile este măsură întreprinsă de Consiliul Uniunii Europene și are drept scop sporirea gradului de securizare a frontierelor UE,  prevenirea imigrației ilegale și identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc înainte ca acestea să ajungă la frontierele externe.

Costul taxei: 7 EUR pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani. Nu este clar încă dacă restul categoriilor de vârstă vor beneficia de o taxă redusă sau vor putea intra gratuit în spaţiul comunitar.

Citeşte şi Europenii pot da în judecată statul pentru aerul poluat care le afectează sănătatea. România este vizată

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Minerva vine cu vești fantastice pentru zodii. Trei nativi termină săptămâna în forță
Capital.ro
Telefoanele mobile sunt interzise. S-a dat ordinul. Cei care le folosesc riscă închisoare
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
Românii care stau la curte pot primi amenzi de până la 100.000 de lei
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Legea se schimbă în toată România. Trebuie să ai vârsta minimă de 21 de ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
32% dintre ucraineni acceptă concesii teritoriale pentru încheierea războiului
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!