„Fiind la începutul unei legislaturi şi nu la sfârşitul ei, eu cred că este normal să aibă loc alegeri pentru că cetăţenii din colegiul respectiv, trebuie să fie reprezentanţi şi au dreptul să fie reprezentaţi”, a declarat Crin Antonescu.
Pe de altă parte, preşedintele Senatului a evitat să comenteze declaraţia lui Victor Ponta referitoare la colegiul vacantat în sectorul 4. „Nu ştiu care sunt motivele sau care a fost contextul în care s-a exprimat o altă opinie. Opinia mea asta este şi cred că aşa e normal„, a adăugat Antonescu.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că opinia sa politică este că nu ar mai trebui organizate alegeri parţiale în colegiul din Sectorul 4 vacantat în urma demisiei lui Dan Voiculescu din Senat, el apreciind că motivul ţine de numărul mare de parlamentari existent deja.
„Opţiunea mea strict politică, dar trebuie să vedem dacă poate fi aplicată şi din punct de vedere legal, este de a nu mai organiza alegeri parţiale pentru niciun colegiu care se eliberează”, a spus Ponta, întrebat despre organizarea de alegeri parţiale în colegiul lui Dan Voiculescu.
„Nu ştiu de ce sunt intereseţi doar de colegiul din Sectorul 4, mai sunt şi alte colegii care se eliberează, fie dacă demisionează parlamentarii, fie dacă sunt declaraţi incompatibili. Ori părerea mea este că nu ar trebui să mai organizăm noi alegeri. Şi aşa sunt foarte mulţi parlamentari. Până ajungem în 2016 la un număr normal, ar trebui ca acele locuri să rămână vacante”, a spus Ponta, răspunzând acuzelor de tergiversare a alegerilor avansate de PDL.
În condiţiile în care jurnaliştii i-au spus că în colegiul lui Dan Voiculescu nu mai sunt şi alţi parlamentari care să-l „dubleze”, fostul senator fiind singurul reprezentant al cetăţenilor de acolo, iar după demisie aceştia ar rămâne nereprezentaţi, Ponta a spus că părerea sa este că ar trebui să se încerce să nu se mai revină la numărul mare de parlamentari.
„Dacă cei care ţipau pe la televizor că suntem prea mulţi parlamentari, acuma pentru că au rămas ei pe afară, fără un ciolănel de ros, simt că apare ceva, un os undeva, întrebaţi-i pe ei cum e bine, atunci”, a spus Ponta.
Dan Voiculescu a demisionat pe 28 ianuarie din Senatul României. În urma părăsirii Parlamentului, preşedintele fondator al PC nu va mai fi judecat în dosarul de corupţie de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, completul care l-a condamnat pe Adrian Năstase la închisoare cu executare.
Voiculescu a câştigat mandatul de senator în urma alegerilor din 9 decembrie 2012, în colegiul 8 din circumscripţia 42 Bucureşti.
Judecat în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, Dan Voiculescu urma să fie judecat din nou de magistraţii instanţei supreme în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, după ce Tribunalul Bucureşti a luat act de faptul că acesta a fost ales senator.
Astfel, instanţa a luat act de faptul că Dan Voiculescu a fost ales senator, iar în acest context şi-a declinat competenţa de judecare a dosarului privind privatizarea ICA în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.