Italia, ţară unde se produc bolizi precum Ferrari şi Lamborghini, este, alături de România, printre cele cinci state europene care cer o amânare cu cinci ani a planului UE prin care producătorii de automobile ar urma să fie obligaţi să elimine complet emisiile din vehiculele pe care le vând, după cum reiese din propunerea consultată de Bloomberg News.
Acest demers vine în contextul discuţiilor dificile care vor avea loc, deoarece Franţa, care deţine preşedinţia rotativă a UE, vrea să să îi convingă pe miniştrii Energiei din blocul comunitar să fie de acord cu o serie de iniţiative legislative în domeniul mediului. Franţa a decis să respecte planul propus de Comisia Europeană privind eliminarea motoarelor cu combustie internă din noile autoturisme până în 2035.
De asemenea, Parlamentul European a anunţat luna aceasta că sprijină planul ce are ca scop eliminarea motoarelor cu combustie internă. Asta ar însemna sfârşitul unei tehnologii care a fost în centrul industriei auto timp de peste un secol.
În aceste condiţii, Italia, România, Bulgaria, Slovacia şi Portugalia vor o reducere de 90% a emisiilor de la automobile până în 2035, mai exact anul în care Comisia Europeană şi-a fixat ca obiectiv o reducere de 100%. De altfel, Italia vrea să obţină o reducere pentru constructorii auto de nişă, cum este Ferrari, cel puţin până în 2036, conform Agerpres.
„Pentru noi, neutralitatea tehnologică este o chestiune vitală. Nu credem că rezolvarea pentru problema transportului este să avem o singură soluţie. Noi propunem să deschidem meniul”, a spus ministrul italian al Energiei, Roberto Cingolani.
Citeşte şi: Germania refuză planul UE privind interzicerea maşinilor cu motoare pe combustie din 2035
Un eventual acord convenit marţi între miniştrii europeni ai Energiei ar stabili poziţia de negociere a statelor membre în vederea viitoarelor negocieri cu Parlamentul european şi Comisia Europeană cu privire la forma finală a pachetului legislativ, astfel încât să fie atinsă ţinta de reducere cu 55% a emisiilor până la finele acestui deceniu.
Parlamentarii europeni au votat la începutul acestei luni să permită o excepţie pentru constructorii specializaţi care vor produce mai puţin de 10.000 de automobile până la finele lui 2035. Grupul de ţări condus de Italia cere de asemenea recunoaşterea combustibililor regenerabili, însă criticii susţin că aceasta este doar o modalitate pentru a prelungi utilizarea motoarelor cu combustie internă.
Citeşte şi: Număr incredibil de români care muncesc în Germania