Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a afirmat că vrea introducerea impozitării progresive pentru a creiona „o perspectivă de viitor pentru România”.
„Mi-aş dori să ieşim din zona de sloganuri. Dacă se scoate taxa unică, să mă iertaţi, dacă vreţi să ne comparăm cu Rusia, rămânem cu această taxă unică. Dacă vrem să ne comparăm cu Europa, vedem că 99% din ţările din Europa au o impozitare progresivă.
Impozitarea progresivă n-am spus niciodată. Nu va fi implementată anul acesta şi nu cred că nici anul viitor. Este o bază de discuţie.
Să ieşim din zona de sloganului! N-am văzut mediu de afaceri în Franţa, Germania sau Italia şi în alte state unde există impozit progresiv.
Să creionăm o perspectivă de viitor pentru România. E prima oară când o coaliţie îşi asumă acest lucru”, a declarat preşedintele PSD.
Preşedintele PSD a subliniat că nu s-a certat cu premierul Nicolae Ciucă privind sistemul de taxare.
„Nu este o ruptură în interiorul coaliţie, dar este necesar să discutăm. Cota unică e cota unică. Ne-am apucat să scoatem din excepţii. Recomandarea auditorilor interni şi externi este de a scoate aceste excepţii.
Poate la nivelul UE – aici am avut discuţii şi cu comisarul Schmit şi cu cancelarul Germaniei – e posibil ca în viitor să venim cu un sistem de impozitare la toate statele UE.
Această provocare pe care o avem acum cu criza economic, energetică şi conflictul total nejustificat din Ucraina, am venit după pandemie. Poate e nevoie să venim cu o viziune europeană peste tot pentru a crea un cadru adecvat în interiorul UE”, a mai precizat Marcel Ciolacu.
În timpul guvernării Năstase (2000-2004), cel mai mare nivel al impozitului pe venit în România era de 40%. După 2005, s-a aplicat cota unică de 16% pe venit, redusă ulterior la 10%. Țările europene au, în prezent, cote de impozit pe venit și de peste 40%, dar un sistem de contribuții mai redus.
Groenlanda a implementat o cotă unică de impozitare de 45%, cel mai ridicat nivel din lume. Mongolia şi Kazakhstan aplică un impozit unic de 10%, în vreme ce Rusia şi Bolivia impozitează veniturile cu 13%. În Ungaria, cota unică de impozitare este de 16%, iar Lituania şi Georgia aplică un nivel de impozitare de 20%.