Trei mese pot părea multe, dar ele reprezintă „scheletul” unui plan alimentar echilibrat. Bineînțeles, diferența o fac alimentele care sunt puse în farfurii și cantitățile.
În vreme ce obezitatea e o problemă din ce în ce mai des întâlnită, pe fondul consumului de alimentație de proastă calitate, „rețetele-minune” de slăbire sunt din ce în ce mai căutate.
Nutriționiștii au o veste proastă pentru cei caută scurtături. Nu există „rețete-minune”, ci doar rutine impecabile. Astfel, pentru a slăbi nu e nevoie de înfometare, ci de o monitorizare calculată, fie aproximată a numărului de calorii zilnice consumate. Evident, fără a face rabat la cele trei mese fixe.
Înfometarea conduce la scăderea grăsimii, dar și a țesutului muscular, la anemie și poate determina grave probleme de sănătate pe termen lung, a avertizat nutriționistul Mihaela Bilic.
În cazul persoanelor care nu au probleme cu glanda – dereglări hormonale, scăderea în greutate se poate realiza prin consumul unui anumit număr de calorii – mai scăzut față de cel consumat în mod obișnuit. Numărul zilnic de calorii consumate poate fi stabilit cu ajutorul unui nutriționist, precum și alegerea meniului.
Împreună cu specialistul vei putea alege alimentele care-ți plac, gramajele și orele meselor. Vei avea în vedere macronutrienții – proteine, carbohidrați și grăsimi, respectiv micronutrienții – vitamine și minerale.
Cei mai bogați în calorii, care pot conduce la îngrășare, sunt carbohidrații și grăsimile. Astfel, medicul te va avertiza în special cu privire la cantitățile de carbohidrați și grăsimi (n.r. – care vor fi scăzute treptat, nu brusc și reduse la zero) pe care le consumi zilnic, indicele glicemic al alimentelor, cantitățile și bineînțeles, orele în care vei mânca.
Potrivit dieteticianului Michael Mosley, din Marea Britanie, orele târzii, din preajma celor de somn, trebuie evitate. Medicul specializat în nutriție a explicat într-un interviu pentru The Sun că ceea ce mâncăm la ore târzii este mult mai greu de eliminat din organism. Metabolismul se încetinește seara/noaptea, cu atât mai mult în timpul odihnei. Astfel, dacă ești cu stomacul plin la miezul nopții, există riscul ca digestia să nu se facă într-un mod corespunzător. Dar și aici, situația diferă de la o persoană la alta, motiv pentru care se recomandă o discuție față în față cu un medic nutriționist.
Mai mult decât atât, studiile din ultimii ani au arătat că cele mai multe dintre persoanele supraponderale au obiceiul de a mânca seara târziu sau de a luat și alte gustări, pe lângă ultima masă fixă. Acest aspect se transformă în surplus de kilograme și astfel apare, încet și sigur, obezitatea.