Elena Udrea rămâne după gratii pentru condamnarea din „Gala Bute”

UPDATE: Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis ca Elena Udrea, fost ministru al Turismului, să rămână după gratii pe durata judecării recursului în casație cerut de avocații ei.
Filip Stan
29 iun. 2022, 17:00
Elena Udrea rămâne după gratii pentru condamnarea din

Respinge cererea formulată de recurenta condamnată Udrea Elena Gabriela privind suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2019 pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 2303/1/2017. II. Ia act de retragerea cererilor de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, formulate de aceeași recurentă condamnată. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 iunie 2022”, potrivit minutei instanței de judecată.

Prin această cale extraordinară de atac, Elena Udrea cerea eliberarea din închisoare, ea fiind condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Elena Udrea și Rudel Obreja au apelat la ultima cale extraordinară de atac împotriva condamnărilor primite în „Gala Bute”.

Elena Udrea a fost dusă la Penitenciarul Târgșor pentru termenul din 20 iunie, iar completul de 5 judecători a anunțat că va pronunța verdictul în două zile, pe 22 iunie. Apoi, în loc de decizie magistrații au comunicat o nouă amânare, pentru miercuri, 29 iunie.

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a cerut, la ultimul termen al procesului, să fie menținută suspendarea executării pedepsei dispusă de ÎCCJ în procesul precedent, al contestației în anulare, susținând că această cauză nu a fost soluționată definitiv.

Solicitarea a fost respinsă de judecători, iar avocatul a cerut apoi suspendarea executării pedepsei în acest proces.

De asemenea, și avocatul lui Rudel Obreja, Dan Lupașcu, a cerut judecătorilor sesizarea CJUE și punerea de îndată în libertate a clientului său. Luna trecută, judecătorii respinseseră cererea lui Obreja, de suspendare a executării pedepsei pe parcursul acestui proces.

Chiar dacă instanța va admite sau nu cererile avocaților, recursul în casație se va judeca în continuare. Pentru Elena Udrea şi Rudel Obreja, această cale extraordinară de atac este ultima lor şansă de a scăpa de condamnările cu închisoarea din dosarul „Gala Bute”.

În cazul în care recursul în casație va fi admis, judecătorii ar putea dispune fie achitarea celor doi, fie rejudecarea cauzei. Udrea şi Obreja au formulat recurs în casaţie în ianuarie 2019, iar cererile lor au fost admise în principiu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De ce sunt acuzați Elena Udrea și Rudel Obreja

Elena Udrea a fost condamnată pentru infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2010-2012, în legătură cu administrarea fondurilor publice de către Ministerului Dezvoltării și Ministerul Economiei.

Fostul ministru a decis să organizeze Gala Bute din 2011, după discuții cu președintele FR Box, Rudel Obreja, iar, ulterior, le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”, spun procurorii DNA şi judecătorii care au pronunţat verdictul final.

Citește și Control la Penitenciarul Târgșor, unde este Elena Udrea închisă, după ce mai multe deținute au încercat să se sinucidă

Magistraţii precizează că „sumele de bani obținute de Udrea au intrat fie nemijlocit în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (Organizația București a unui partid și Rudel Obreja)”. Udrea a fost acuzată și condamnată pentru 3 infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Elena Udrea: Cine se teme de rejudecarea Galei Bute?

Elena Udrea, care a ajuns în închisoarea de la Târgşor, a postat un mesaj, cu o zi înainte de recursul în dosarul său din 22 iunie.

”Cine se teme de rejudecarea Galei Bute? Am citit motivarea halucinantei Decizii a ICCJ prin care DOAR MIE, dintre toate cazurile similare, mi s-a respins dreptul a fi rejudecată legal în dosarul Gala Bute, şi sunt uluită de argumentele pe care cei 4 judecători le aduc pentru respingerea contestaţiei mele în anulare. Dacă această motivare ar fi fost făcută de judecători de la cea mai mică judecătorie din ţară, poate cineva le găsea o scuză. Dar ea este asumată de judecători de la cea mai înaltă instanţă din România, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi, chiar de către nişte judecători pe care eu îi consider dintre cei profesionişti!”, a scris Udrea pe Facebook.

Citește și Elena Udrea se revoltă împotriva deciziei ÎCCJ de a nu permite rejudecarea dosarului Gala Bute: „Motivarea poate fi rezumată aşa: nu vrem să aplicăm legea în cazul lui Udrea”

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Vacanța i s-a transformat într-un coșmar. Ce a pățit o româncă într-un hotel din cea mai cunoscută stațiune din Bulgaria. “Se auzeau 2-3 voci. Am așteptat dimineața să pot ieși din cameră”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Din iulie, ne așteaptă scumpiri MARI. Care sunt produsele pentru care vei plăti MAI MULT
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Un desert fabulos cu ciocolată. E gata în câteva minute
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interzis total pentru românii de la bloc. Ordin Raed Arafat. Nu mai faceți asta noaptea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Bugetarii vor avea o nouă minivacanță de patru zile în august
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!