„Respinge cererea formulată de recurenta condamnată Udrea Elena Gabriela privind suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2019 pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 2303/1/2017. II. Ia act de retragerea cererilor de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, formulate de aceeași recurentă condamnată. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 iunie 2022”, potrivit minutei instanței de judecată.
Prin această cale extraordinară de atac, Elena Udrea cerea eliberarea din închisoare, ea fiind condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Elena Udrea și Rudel Obreja au apelat la ultima cale extraordinară de atac împotriva condamnărilor primite în „Gala Bute”.
Elena Udrea a fost dusă la Penitenciarul Târgșor pentru termenul din 20 iunie, iar completul de 5 judecători a anunțat că va pronunța verdictul în două zile, pe 22 iunie. Apoi, în loc de decizie magistrații au comunicat o nouă amânare, pentru miercuri, 29 iunie.
Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a cerut, la ultimul termen al procesului, să fie menținută suspendarea executării pedepsei dispusă de ÎCCJ în procesul precedent, al contestației în anulare, susținând că această cauză nu a fost soluționată definitiv.
Solicitarea a fost respinsă de judecători, iar avocatul a cerut apoi suspendarea executării pedepsei în acest proces.
De asemenea, și avocatul lui Rudel Obreja, Dan Lupașcu, a cerut judecătorilor sesizarea CJUE și punerea de îndată în libertate a clientului său. Luna trecută, judecătorii respinseseră cererea lui Obreja, de suspendare a executării pedepsei pe parcursul acestui proces.
Chiar dacă instanța va admite sau nu cererile avocaților, recursul în casație se va judeca în continuare. Pentru Elena Udrea şi Rudel Obreja, această cale extraordinară de atac este ultima lor şansă de a scăpa de condamnările cu închisoarea din dosarul „Gala Bute”.
În cazul în care recursul în casație va fi admis, judecătorii ar putea dispune fie achitarea celor doi, fie rejudecarea cauzei. Udrea şi Obreja au formulat recurs în casaţie în ianuarie 2019, iar cererile lor au fost admise în principiu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Elena Udrea a fost condamnată pentru infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2010-2012, în legătură cu administrarea fondurilor publice de către Ministerului Dezvoltării și Ministerul Economiei.
Fostul ministru a decis să organizeze Gala Bute din 2011, după discuții cu președintele FR Box, Rudel Obreja, iar, ulterior, le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”, spun procurorii DNA şi judecătorii care au pronunţat verdictul final.
Magistraţii precizează că „sumele de bani obținute de Udrea au intrat fie nemijlocit în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (Organizația București a unui partid și Rudel Obreja)”. Udrea a fost acuzată și condamnată pentru 3 infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Elena Udrea, care a ajuns în închisoarea de la Târgşor, a postat un mesaj, cu o zi înainte de recursul în dosarul său din 22 iunie.
”Cine se teme de rejudecarea Galei Bute? Am citit motivarea halucinantei Decizii a ICCJ prin care DOAR MIE, dintre toate cazurile similare, mi s-a respins dreptul a fi rejudecată legal în dosarul Gala Bute, şi sunt uluită de argumentele pe care cei 4 judecători le aduc pentru respingerea contestaţiei mele în anulare. Dacă această motivare ar fi fost făcută de judecători de la cea mai mică judecătorie din ţară, poate cineva le găsea o scuză. Dar ea este asumată de judecători de la cea mai înaltă instanţă din România, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi, chiar de către nişte judecători pe care eu îi consider dintre cei profesionişti!”, a scris Udrea pe Facebook.