Atenție! Boli nedetectate care pot provoca AVC: „Doi din trei pacienți aveau această problemă”

Majoritatea persoanelor care au suferit un AVC aveau afecțiuni de bază nediagnosticate anterior, arată un studiu european recent.
Filip Stan
29 iun. 2022, 12:46
Atenție! Boli nedetectate care pot provoca AVC: „Doi din trei pacienți aveau această problemă”

În mod normal, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială au fost principalii factori de risc de accident vascular cerebral.

Bolile nediagnosticate care provoacă AVC. Cine este predispus

Dar, se precizează în persoanele de etnie non-caucaziană și femeile sub 55 de ani care iau anticoncepționale au avut mai multe șanse de a avea factori de risc de accident vascular cerebral nediagnosticați, se arată într-un studiu citat de medicalnewstoday.

Experții în sănătate spun că AVC-ul numit uneori atac cerebral, este o cauză principală a leziunilor cerebrale, a dizabilității pe termen lung și a decesului.

Citește și: Baschetbalistul Stevan Jelovac a murit subit la 32 de ani după un AVC

Iar cel puțin 4 din 5 AVC sunt accidente vasculare cerebrale ischemice . Ele apar se întâmplă atunci când un cheag de sânge sau o altă substanță blochează sângele și oxigenul să ajungă într-o parte a creierului.

Specialiștii de la Centrul Vaudois din Lausanne, Elveția, au descoperit că 67,7% dintre pacienții cu AVC au cel puțin un factor de risc major, adică afecțiuni nediagnosticate.

Factori de risc comuni pentru accident vascular cerebral

Cercetătorii au investigat dosarele medicale ale a 4.354 de pacienți cu AVC din Registrul și Analiza AVC din Lausanne (ASTRAL) din 2003 până în 2018. Dintre acești pacienți, 1.125 aveau factori de risc majori (UMRF) nediagnosticați anterior.

Principalul factor de risc a fost dislipidemia, observată la 61,4% dintre pacienți. Această afecțiune se caracterizează prin niveluri ridicate de colesterol sau trigliceride.

Hipertensiunea arterială, al doilea cel mai frecvent factor de risc, a afectat 23,7% dintre indivizii studiați. Aproximativ 10,2% dintre pacienți au avut fibrilație atrială, care poate provoca bătăi rapide și neregulate ale inimii.

Dr. André Rêgo autorul principal al studiului, a menționat alți opt factori majori de risc explorați în studiu: alte probleme cardiace, inclusiv boli cardiace silențioase, diabet, dietă, obezitate, stres, fumat și alcool.

„Deci, ceea ce am făcut a fost să creăm două grupuri, primul cu pacienți care nu știau că au primii cinci factori de risc (potențial necunoscuți) și în comparație cu al doilea grup cu pacienții rămași care ar fi conștienți că au cel puțin unul dintre aceste cinci. Ambele grupuri ar putea avea orice număr din ceilalți cinci factori majori de risc rămași”, a explicat dr. Rêgo.

De ce nu sunt aceste afecțiuni diagnosticate

Cercetătorul susține că aceste afecțiuni nu sunt diagnosticate pentru că oamenii nu caută sau nu aderă la îngrijirea preventivă. Cercetătorii au presupus că motivele financiare pot limita, în unele cazuri, uneori vizitele la medic.

Dar, anumiți factori de risc pot fi tăcuți, ceea ce îi poate face pe oameni să creadă că nimic nu este în neregulă. Dr. Rêgo și-a imaginat că „oamenii pot reacționa mai mult la problemele de sănătate simptomatice”.

De exemplu, studiul a constatat că persoanele cu un indice de masă corporală mai scăzut aveau mai multe șanse să nu fie conștiente de factori de risc vascular înainte de a avea un accident vascular cerebral. El a speculat că acești indivizi au „mai puțină percepție de a fi expuși riscului”.

Cine are cel mai mare risc de AVC

Experții de la Centrul Vaudois au observat, de asemenea, că pacienții cu UMRF au mai multe șanse să fie mai tineri și nu caucazieni.

Femeile sub 55 de ani care foloseau contraceptive și pacienții de 55 de ani și peste care fumau au fost, de asemenea, predispuse să aibă cel puțin un UMRF.

Pe de altă parte, persoanele care iau anticoagulante înainte de accidentul vascular cerebral au fost mai puțin susceptibile de a avea un factor de risc de accident vascular cerebral nediagnosticat. Cercetătorii au observat aceeași tendință cu persoanele care aveau un indice de masă corporală mai mare.

Citește și: Adrian Macarie a suferit un accident vascular. Simona Halep cere ajutorul fanilor pentru donare de sânge

Există lucruri pe care le putem face pentru a preveni aceste accidente vasculare cerebrale. Experții spun că multe dintre aceste AVC-uri pot fi prevenite.

Principalii factori de risc – dislipidemia, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială – sunt toți tratabili. „Poți face ceva. Nu trebuie doar să aștepți și să vezi. De fapt, puteți să vă verificați colesterolul și tensiunea arterială. Dacă aveți fibrilație atrială, consultați-vă medicul și puneți-vă un anticoagulant”, a explicat doctorul neurolog Jason Tarpley din California.

 

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Marian Golea anunță horoscopul anului 2025. Ce schimbări apar odată cu noul an. „Vom avea epidemii foarte puternice”
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni