Viktor Ivanovik, care este foarte cunoscut pe rețelele de socializare grație filmulețelor prin intermediul cărora face educație medicală, a explicat de ce nu ar trebui să fie sărutate persoanele decedate la înmormântări.
Mulți dintre cei care pierd persoane dragi consideră că acesta este un mod de a ne lua rămas-bun de la cei trecuți în neființă, fără să știe că se expun la anumite riscuri.
„Niciodată nu săruta pe cel răposat! 9 ore după deces, țesutul corpului începe să se descompună. Bacteriile corpului în stare de descompunere prind să iasă la suprafață. Factori de risc: pierderea mirosului, practic în totalitate!”, a scris medicul Viktor Ivanovik, pe contul de socializare, explicând că există numeroase riscuri la care ne expunem fără să știm.
@viktor.ivanovik♬ الصوت الأصلي – malakzahraobeidat
După ce persoana și-a dat ultima suflare, aceasta trebuie, conform obiceiului, spălată cu apă curată, stropită cu agheasmă și îmbrăcată în haine curate.
În cazul bărbaților, de regulă, această îmbrăcăminte constă într-un costum negru și o cămașă, precum și o pereche de pantofi noi. În cazul femeilor, se poate alege o fustă neagră, precum și o bluză și o cămașă, călcate și curate, dar și pantofi noi. În anumite cazuri, la femei se pune pe cap și un batic de culoare închisă.
După îmbrăcarea decedatului, acestuia i se leagă membrele (mâinile și picioarele), conform celor mai multe obiceiuri de inmormantari din toate regiunile țării.
Se spune, de asemenea, că înainte ca mortul să fie așezat în sicriu, sicriul trebuie înconjurat cu un recipient cu tămâie de trei ori, pentru a alunga spiritele rele.
După așezarea acestuia în sicriu, mâinile i se vor încrucișa la piept și sub ele se va plasa o icoană sfințită. Sicriul se va așeza cu capul spre răsărit.
Citește și: DOLIU în România. Un respectat doctor şi o îndrăgită profesoară au murit în aceeaşi zi
Referitor la obiceiuri precum pieptănarea, fardarea sau tăierea unghiilor persoanei decedate, sunt mulți credincioși care consideră aceste aspecte de natură păgână. La fel este valabil și cu obiceiul de a așeza bani în mâinile mortului.
Totuși, sicriul se împodobește cu flori și este așezat într-o cameră – care poate fi chiar spațiul în care a avut loc decesul, pentru desfășurarea priveghiului.