a spus că a discutat această chestiune cu vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova, aflată recent la București, şi a profitat pentru a plasa pe umerii USR vina pentru faptul că acest mecanism nu a fost încă ridicat, insinuând că din pricina partidului condus interimar de Cătălin Drulă ar fi stagnat modificările cerute de UE pe legile Justiţiei.
Iohannis, aflat la summitul NATO de la Madrid, a spus că România „a pierdut un an cu MCV” în prima coaliție după alegeri (PNL-USR-UDMR), când „a fost vreme pierdută”.
„La noi, progresele au fost variabile. Am avut perioade când am progresat bine și toți am crezut că mai este puțin și se ridică MCV.
Pe urmă am avut o etapă de tristă amintire în care ni s-a părut că nu se mai ridică niciodată MCV, fiindcă Parlamentul la vremea respectivă a aprobat un set de legi care ne duceau în trecut și nu în viitor. Apoi lucrurile au început să meargă pe o direcție mai bună după ultimele alegeri parlamentare.
Însă noi am pierdut un an de zile. Anul de după alegerile parlamentare, primul an, în prima coaliție, a fost vreme pierdută, fiindcă lucrurile nu s-au realizat în practică”, le-a declarat Iohannis jurnaliștilor, întrebat despre posibilitatea ridicării MCV anul viitor.”, a declarat Iohannis, potrivit Hotnews.
Preşedintele Iohannis a afirmat, în cadrul aceleiaşi alocuţiuni, că procesul de modificare a legilor justiţiei a reînceput, dar că asta nu înseamnă că este „ca şi rezolvat”.
„Însă vreau să ne înțelegem bine. Nu este ca și rezolvată. Există posibilitatea s-o rezolvăm dacă legile justiției vor fi reparate, corectate, așa cum cel puțin eu am promis încă de când au fost stricate, din 2018 încoace. Dacă Codurile vor fi puse la punct, dacă întreaga procedură pe care ne-am asumat să o facem va fi parcursă. Este un calendar foarte strâns care ar fi în discuție dacă facem tot ce poate fi făcut și ce vrem noi să facem.
Aici este o diferență sensibilă. Nu facem aceste lucruri fiindcă vine cineva și ne forțează să le facem. Noi vrem să le facem, noi vrem să avem o justiție independentă, funcțională, care are nevoie de legi îmbunătățite, noi vrem să avem proceduri mai clare, mai transparente.
Dacă așa se întâmplă, este posibil ca până la sfârșitul anului să se ridice MCV și să se treacă în mecanismul de verificare a nivelului statului de drept, care a fost instituit pentru toate statele membre ale Uniunii”, a adăugat Klaus Iohannis.
Următorul raport MCV pentru România ar urma să fie publicat în această vară.
În ultimul raport MCV, din iunie 2021, Comisia Europeană spunea că așteaptă ca autoritățile române să transpună angajamentele asumate în măsuri concrete, legislative și de altă natură. CE anunța că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei din România prin intermediul MCV, până la îndeplinirea obiectivelor de referinţă.
Raportul adoptat în 2021 face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 și până în prezent și evaluează progresele înregistrate pentru îndeplinirea celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.