Restituirea taxei auto se poate face printr-un nou mecanism. Data limită până la care îţi poţi recupera banii

Toţi proprietarii de maşini care nu au reuşit să solicite în timp util restituirea fostelor taxe auto pot primi banii înapoi pe cale administrativă. Ordonanţa adoptată miercuri în şedinţa de Guvern prevede un nou mecanism de restituire.
Filip Stan
30 iun. 2022, 14:29
Restituirea taxei auto se poate face printr-un nou mecanism. Data limită până la care îţi poţi recupera banii

Astfel, solicitările pentru restituirea taxei auto pot fi depuse timp de cinci ani, până în 2027, faţă de un singur an, cum prevedea mecanismul anterior, implementat în 2017. Urmează ca autorităţile să vină acum cu ordinele pentru aplicarea noului mecanism, pentru ca proprietarii de autoturisme să poată depună solicitările.

Citeşte şi: Decizie de ultim moment pentru salvarea producătorilor de energie pe bază de cărbune din România. „Fără cărbune nu puteam vorbi de independenţă energetică”

De ce e nevoie de un nou mecanism pentru restituirea taxei auto. Cine poate beneficia

Guvernul Ciucă a aprobat OUG 93/2022 ce conţine un nou mecanism privind restituirea fostelor taxe auto. Motivul: în urma unei decizii din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene (cauza C-677/19), s-a hotărât că perioada de solicitare a restituirilor de un an, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost mult prea scurtă, prin comparație cu perioada de cinci ani în care se pot cere, în mod normal, restituirile de sume de la statul român, arată Avocatnet.

Din acest motiv, autorităţile au fost obligate să vină cu un nou mecanism pe restituire a fostelor taxe auto, în aşa fel încât perioada de depunere a solicitărilor să fie de cinci ani. Este vorba despre perioada 29 iunie 2022 – 29 iunie 2027.

Prin noul mecanism, pot beneficia toți cei care au plătit una sau mai multe dintre fostele taxe auto și n-au apucat să ceară restituirea până la termenul anterior din 31 august 2018. Din nota de fundamentare ce a însoțit OUG 93/2022 în forma sa de proiect reieșea că au existat cazuri de cereri depuse după acel termen, care au fost respinse.

În termen de 15 zile de la momentul intrării în vigoare a ordonanţei, adică până pe 14 iulie,  Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor trebuie să aprobe, prin ordin comun, modelul de cerere de restituire. Ulterior, până pe 28 august 2022, cele două instituţii trebuie să aprobe un ordin comun cu normele pentru aplicarea noului mecanism de restituire.

Solicitările de restituire, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, se depun la Fisc după ce apare modelul de cerere.

În principiu, cererile sunt soluţionate în termen de 45 de zile de la înregistrare, urmând să fie comunicate apoi solicitanților. Ulterior, banii vor fi virați în conturile bancare indicate, arată sursa citată.

Citeşte şi: Noul val de COVID-19 poate strica vacanţele românilor. Unde pot reveni restricţiile

Pentru ce foste taxe auto se poate cere restituirea

OUG 93/2022 se referă la taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013). Mecanismul anterior ce permitea solicitarea restituirii fostelor taxe auto era prins în OUG 52/2017, acesta prevăzând o perioadă de depunere a solicitărilor între august 2017 și august 2018.

Citeşte şi: Taxe uriaşe pentru şoferii care circulă în Bucureşti cu maşini înmatriculate în alte judeţe. Nicuşor Dan dezminte

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Prognoza meteo, 19 aprilie. Temperaturile cresc, dar ploile nu lipsesc în Sâmbăta Mare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI