Rusia percepe în continuare această aderare ca fiind o ameninţare la adresa securităţii sale şi a lansat un avertisment dur. „Cu Suedia şi Finlanda nu avem problemele pe care le avem cu Ucraina. Vor să adere la NATO, mult succes! Dar trebuie să înţeleagă că nu a existat nicio ameninţare înainte, în timp ce acum, dacă contingentele militare şi infrastructura sunt desfăşurate acolo, va trebui să răspundem provocărilor şi să echilibrăm raportul de forţe. Orice ameninţare la adresa securităţii noastre va fi întâmpinată cu ostilitate”, a avertizat liderul de la Moscova.
Cu toate acestea, NATO merge înainte cu primirea Suediei şi Finlandei în cadrul alianţei. „Ne-am adunat aici pentru a ne asigura că Ucraina iese din acest război ca stat suveran. Ce vedem în Ucraina arată că Rusia este concentrată pe acest război. Suntem pregătiți pentru orice eventualitate, pentru primirea Suediei și Finlandei, și pentru a le apăra ca pe orice țări membre (cu referire la avertismentele lui Putin, n.r.). NATO nu a fost niciodată și nici nu va deveni vreodată o organizație monolitică. Sunt 32 de țări membre, cu diferențele dintre ele. Dar suntem capabili să ne unim și să facem față unor provocări fundamentale. Am demonstrat asta aici, la Madrid, așa cum o facem de 70 de ani”, a declarat Jens Stoltenberg după Summit.
Secretarul general al NATO a mai precizat că, tocmai fiindcă scopul e prevenirea escaladării unui conflict mai mare, a comasat 40.000 de militari pe Flancul Estic.
„Scopul principal al NATO este să prevină războiul. Nu excludem nimic de pe lista cu echipament militar pentru Ucraina. În ceea ce privește teritoriile protejate, NATO va proteja toate teritoriile aliate, conform Articolului 5 din Tratat. Suntem conștienți că situația poate fi mult mai rea, dacă acest război se transformă într-un conflict Rusia-NATO. Avem co-reponsabilitatea de a preveni extinderea războiului dincolo de Ucraina. Acesta este motivul pentru care am comasat 40.000 de militari pe Flancul Estic, pentru a preveni orice eroare de calcul și orice chestiune care ar putea duce la escaladarea acestui conflict. Rusia trebuie să știe că, dacă va face ce a făcut Georgiei în 2008 sau Ucrainei în prezent, asta va atrage un răspuns total al întregii Alianțe”, a continuat Jens Stoltenberg.
NATO Secretary General Jens Stoltenberg after Madrid summit:
– There is a „hot war” going on in Europe
– If this becomes „a full-scale war between NATO and Russia”, we’ll see damage much worse than what we see in Ukraine today pic.twitter.com/Khm4rXQGke— TRT World Now (@TRTWorldNow) June 30, 2022