În Libia, oamenii au ieșit în stradă, în mai multe orașe, din cauza problemelor politice și financiare. Potrivit Al Jazeera, mai mulți manifestanți au incendiat clădirea Parlamentului, din orașul Tobruk. În momentul respectiv, în incintă nu se afla nimeni, fiind zi liberă, de weekend.
Revoluţie în Libia. Protestatarii au pătruns în Parlament VIDEO
Libia, sufocată de căldura verii, a îndurat zile întregi cu pene de curent care au ținut și câte 12 ore – o situație agravată de blocarea instalațiilor petroliere, pe fondul rivalităților politice înrădăcinate. Protestatarii susțin că politicienii i-au trădat pe oamenii de rând, că nu vor să cadă la înțelegere și că accentuează condițiile precare de viață, întreținând scandalul dintre tabere.
În Libia, două guverne se luptă pentru a prelua puterea: unul cu sediul la Tripoli, condus de Abdul Hamid Dbeibah, iar celălalt condus de fostul ministru de Interne Fathi Bashagha.
În urma unui proces de pace condus de ONU, în decembrie 2021, în Libia ar fi trebuit să fie organizate alegeri prezidențiale și parlamentare, însă acestea nu au mai fost ținute din cauza controverselor și dezacordurilor.
Stephanie Williams, reprezentantul principal al ONU pentru Libia, a condamnat sâmbătă luarea cu asalt a sediului Parlamentului.
„Dreptul poporului de a protesta pașnic trebuie respectat și protejat, dar revoltele și actele de vandalism, cum ar fi luarea cu asalt a sediului Camerei Reprezentanților ieri, la Tobruk, sunt total inacceptabile”, a spus Williams, citată de The Guardian.
Rusia susţine că a ucis 102 mercenari români Ucraina, de la începutul războiului. În total, peste 500 de luptători au plecat din ţara noastră, pe front
În Libia, două guverne se luptă pentru putere din luna martie: unul cu sediul la Tripoli, condus de Abdelhamid Dbeibah din 2021 şi altul condus de Fathi Bachagha şi susţinut de parlamentul din Tobruk şi de mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul Libiei. Libia este în haos de la căderea regimului Ghadaffi în 2011.
În 2014, ea s-a divizat între facţiuni din est şi vest, înainte ca un proces de pace început în 2020 să încerce să unească din nou ţara.
Cu toate acestea, după ce alegerile programate au fost oprite în decembrie, parlamentul cu sediul în est a declarat că guvernul interimar de unitate al lui Abdulhamid al-Dbeibah a expirat şi l-a numit pe Fathi Bashagha pentru a-l înlocui.