Cazacu: ISC a transmis un număr de cont. Adrian Năstase va plăti în următoarele zile

Inspectoratul de Stat în Construcţii a transmis un număr de cont în care Adrian Năstase să depună cei aproape 3,3 milioane de lei constataţi prejudiciu în dosarul "Trofeul calităţii", prin decizia definitivă a instanţei supreme, a declarat miercuri, pentru Mediafax, avocatul Ion Cazacu.
Filip Stan
13 feb. 2013, 17:11
Cazacu: ISC a transmis un număr de cont. Adrian Năstase va plăti în următoarele zile

Cazacu a declarat, miercuri, că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a transmis, la cererea apărării fostului premier, o adresă prin care indică un număr de cont în care Năstase să depună aproximativ 3,3 milioane de lei.

Întrebat la ce unitate bancară este deschis contul, apărătorul fostului premier a arătat că nu poate oferi astfel de informaţii, precizând însă că Adrian Năstase va depune banii în „următoarele zile”.

Avocatul a mai spus că suma este una „importantă”, acesta fiind şi motivul pentru care ea nu poate fi depusă într-o singură tranşă.

Pe de altă parte, ISC a anunţat, miercuri, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că a transmis datele de identificare ale ISC direct către împuterniciţii lui Adrian Năstase.

Intentia domnului Adrian Nastase de a achita suma de 3.337.452,53 RON nu poate fi asimilata cu refuzul ISC de a primi banii, in conditiile in care, pe de o parte, potrivit art. 2 din O.U.G. nr. 146/2002, operatiunile de incasari privind fondurile publice se deruleaza prin trezoreria statului, iar pe de alta parte executorul judecatoresc este obligat sa aiba rol activ, staruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrala si cu celeritate a obligatiei prevazute in titlul executoriu”, se arata în comunicatul citat.

De asemenea ISC precizeaza ca datele de identificare ale institutiei au fost transmise ”direct catre imputernicitii debitorului, atat printr-o firma de curierat rapid, cat si prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, in data de 13.02.2013”.  ”Pana la data de 13.02.2013, ora 17:45, imputernicitii domnului Adrian Nastase nu au comunicat ISC dovada consemnarii sumei de bani precizata in notificare, asa cum sustin in presa’‘, mai arata Inspectoratul de Stat in Constructii.

ISC mentioneaza ca a luat act de ”notificarea debitorului Adrian Nastase” la data de 7 februarie 2013 prin care acesta a comunicat intentia de a executa, de indata, obligatia civila stabilita, in sarcina sa, in solidar cu ceilalti codebitori, in sensul de a plati suma de 3.337.452,53 lei, stabilind ca pana la data de 11 februarie sa-i fie comunicate datele de identificare ale institutiei.

”Institutia noastra a inaintat notificarea […] catre executorul judecatoresc, solicitand intreprinderea masurilor procedurale ce se impun, in numele si pe seama Inspectoratului de Stat in Constructii. Executorul judecatoresc a solicitat imputernicitilor debitorului o intrevedere pentru data de 11.02.2013, in vederea comunicarii datelor de identificare ale Inspectoratului de Stat in Constructii si a stabilirii conditiilor de efectuare a platii, cu respectarea prevederilor legale in materie in vigoare, insa acestia au refuzat orice colaborare”, afirma ISC.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat luni că fostul premier vrea să dea aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcţii, în cadrul executării silite, dar instituţia nu a dat contul în care să fie viraţi aceşti bani.

Cazacu a spus că Năstase este pregătit în orice moment să achite aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcţii, după ce instituţia a obţinut în instanţă încuviinţarea începerii procedurii de executare silită pentru această sumă.

Avocatul a mai precizat atunci că, în cadrul procedurii de executare silită, executorul judecătoresc are posibilitatea, dar şi obligaţia, să solicite mai întâi executarea voluntară. Cazacu a precizat că, până la acel moment, Adrian Năstase a transmis o adresă ISC prin care a arătat instituţiei că vrea să plătească integral suma de aproximativ 3,3 milioane de lei şi a cerut furnizarea unui număr de cont unde să poată fi viraţi banii.

Marţi, la judecarea cererii lui Năstase de eliberare înainte de termen, apărarea lui Năstase a arătat că răspunsul ISC la notificarea acestuia privind plata celor aproximativ 3,3 milioane de lei a fost că instituţia nu ar fi interesată de procedura executării voluntare, optând în continuare pentru executarea silită.

Avocaţii au depus judecătorului, pe loc, răspunsul ISC şi au precizat că Năstase face tot posibilul pentru executarea în deplinătate a deciziei definitive din dosarul „Trofeul Calităţii”.

Tot marţi, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că, în cazul lui Adrian Năstase, ISC trebuie să aplice legea cu rigurozitate, precizând că atenţionează conducerea instituţiei „să înceteze cu bâlbâielile” şi să aplice decizia instanţei.

Judecătoria Sectorului 1 a admis în 1 februarie cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul din dosarul Trofeul Calităţii, decizia neputând fi contestată.

„Admite cererea de încuviinţare a executării silite formulată de BEJ Timnea Vicenţiu-Pascal împotriva debitorului Năstase Adrian, la solicitarea creditorului Inspectoratul de Stat în Construcţii. Încuviinţează executarea silită ce urmează a se efectua în circumscripţia teritorială a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, potrivit art. 3711 alin. 3 C.proc.civ., pentru suma de 3.337.452,5258 lei, datorată de debitor în temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentinţa penală nr. 176/30.01.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosar nr. 514/1/2009, rămasă definitivă prin Decizia nr. 160/20.06.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători în dosar nr. 2470/1/2012, precum şi pentru cheltuielile de executare. Fără cale de atac, conform art. 3731 C.proc.civ.”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 1.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Prejudiciul din dosarul Trofeul Calităţii este de aproximativ 6,4 milioane lei (peste 1,4 milioane de euro).

Din această sumă, Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana şi Bogdan Popovici, Cristian Mihail Vasile şi societăţile Arond SRL şi Eurografica SRL, a fost obligat de către instanţa supremă la plata a peste 3,3 milioane de lei despăgubiri către ISC. Restul sumei calculate drept prejudiciu este în sarcina inculpaţilor Jianu, Gasparovici, soţii Popovici şi Vasile.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Ministrul Energiei convocă ședință cu producătorii de energie pentru a discuta despre investiții și stocare
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'