Detalii şocante în cazul femeilor ucise de rechini în Egipt. Una dintre victime este o româncă în vârstă de 44 de ani. Ministerul de Externe a confirmat tragedia.
Românca de 44 de ani este a doua victimă a rechinilor în doar 24 de ore în Marea Roșie, la sud de orașul Hurghada.Prima victimă a fost o austriacă în vârstă de 68 de ani, iar atacurile au avut loc la doar 600 de metri distanță unul de altul.
Potrivit presei străine, românca era dată dispărută de două zile, iar trupul ei a fost găsit la câteva ore după moartea autriecei.
Prima victimă a fost sfâșiată sub privirile îngrozite a sute de oameni. Martorii spun că salvamarii au fost atenționați de o fată că este un rechin în apă, însă aceştia au spus că este vorba de un delfin.
„Au fost atenționați salvamarii, această fetiță care plângea în hohote și cred că este marcată pe viață, spunea că i-a zis „Shark, shark, it is a shark”, iar răspunsul a fost „Nooo, it is a dolphin”. Ori nu trebuie să fii mare expert ca să știi că există o diferență foarte mare între aripioara dorsală a unui delfin și cea a unui rechin”, a povestit un turist român aflat în Egipt, potrivit stirileprotv.ro.
În scurt timp a avut loc atacul și toată lumea a intrat în panică.
„Au început să alerge foarte mulți salvamari care păreau destul de speriați, panicați, înspre capătul pontonului. Au început să vină grupuri foarte mari de turiști. Foarte multe femei plângând în hohote, trecând pe lângă mine în fugă.
Salvamarii au așteptat până în momentul în care curenții au adus-o pe acel recif de corali și a putut să fie recuperată. Au început niște mișcări de resuscitare. Ulterior au trecut pe lângă noi în fugă cu un rezervor de oxigen, cu truse medicale, a fost chemată și o ambulanță, deja era decedată. Cu o seară în urmă, eu am fost exact în acel loc. M-am cutremurat gândindu-mă că teroretic aș fi putut fi eu acolo”, a mai povestit turistul român.
Bărbatul susţine că imediat după ce a avut loc atacul, salvamarii ar fi şters filmuleţele din telefoanele oamenilor.
„Au fugit după ei, salvamarii, le-au confiscat telefoanele și au șters înregistrările respective”.
Potrivit primelor informaţii, rechinul ar fi avut în jur de trei metri, iar specialiștii cred că este posibil să fie vorba de un exemplar din specia mako.
„Nu obișnuiesc să atace omul. Dacă produc zgomote la suprafața apei, se pot chiar speria. Însă acolo unde sunt ținuți în contact cu oamenii, în zone de turism al scufundătorilor, unde există ghizi ce duc scufundătorii în cele mai bogate locuri pentru imagini cu rechini și pentru senzații, acești rechini se obișnuiesc cu prezența omului. Sunt în situația de a tolera omul și de a nu le mai fi teamă. Ei sunt prădători, dacă nu le e teamă, atacă”, a spus Adrian Bâlbă, biolog marin.
Ministerul de externe al Egiptului a precizat că a fost formată o comisie pentru a examina circumstanțele atacurilor. Între timp, a fost emis un ordin de suspendare a tuturor activităților turistice în zona din jurul atacurilor.