„Potrivit tuturor verificărilor efectuate de autorităţile române şi europene este foarte clar că sunt companii în România care exportă carne de cal, dar totul a fost conform standardelor, iar sursa şi tipul cărnii au fost clar specificate. Undeva, pe reţeaua de distribuţie către Marea Britanie sau alte ţări, se pare că s-a întâmplat ceva ilegal şi vom coopera pentru a pedepsi firmele implicate şi a reda încrederea consumatorilor europeni”, a spus Ponta, precizând că sancţiunea va fi aplicată şi firmelor româneşti dacă au fost implicate, dar amintind că datele de până în prezent nu indică o astfel de implicare.
El a arătat totodată că această problemă reprezintă o criză extrem de serioasă pentru Europa, nu doar pentru România, Marea Britanie sau Franţa, deoarece afectează dreptul consumatorului european la siguranţa alimentară.
„Este afectat dreptul absolut al consumatorului european de a şti cu exactitate ce anume aliment este şi de unde provine”, a spus Ponta.
În acelaşi timp, premierul a explicat că, în acest caz care a declanşat scandalul cărnii de cal, producătorii români nu au exportat carne către Marea Britanie, ci către Franţa, Luxemburg, Cipru şi alte state europene şi a apreciat astfel că şi autorităţile europene trebuie să identifice unde anume a fost comisă frauda, să dispună măsuri drastice împotriva firmelor vinovate şi să aplice reguli care să evite în viitor astfel de fraude.
Scandalul a luat o dimensiune europeană după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.
Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităţilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel.
Ancheta efectuată în diferite ţări nu a stabilit, până în prezent, în ce ţară a fost etichetată fraudulos carnea.