Planul va recomanda tuturor statelor membre să efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vită, a declarat comisarul UE pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles, potrivit Mediafax.
Această propunere va fi transmisă statelor membre vineri, în cadrul unui „comitet permanent extraordinar al industriei alimentare şi a sănătăţii animalelor”.
Scandalul a izbucnit după descoperirea săptămâna trecută în Marea Britanie a produselor lasagna marca Findus ce conţineau carne de cal sub ştampila de „vită”. Frauda se extinde de atunci în toată Europa.
„Este evident că este vorba de o problemă europeană care necesită o soluţie la nivel european„, a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney, a cărui ţară prezidă UE până în iunie.
Borg susţine că o primă serie de teste vor fi realizate în cursul lunii martie, cu primele rezultate publicate la jumătatea lui aprilie. Aproximativ 2.500 de teste ADN vor fi efectuate, majoritatea fiind finanţate de Comisia Europeană.
Acesta a susţinut de asemenea că statele operează controale pentru a detecta prezenţa eventuală de fenilbutazonă, un anti-inflamator pentru cabaline, care face carnea improprie pentru consum. În jur de 4.000 de teste sunt prevăzute.
Pe de altă parte, Comisiei Europene i s-a solicitat să accelereze eforturile privind etichetarea produselor pe bază de vită pentru a indica originea cărnii.
Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a recunoscut că menţiunea originii pe produsele preparate nu ar fi permis evitarea fraudei. „Nu spun că, o dată cu originea, s-ar rezolva problema înşelăciunilor. Însă, avansând în domeniul trasabilităţii şi a originii cărnii, acordăm mai puţin spaţiu de manevră celor care vor să ne înşele„, a declarat acesta pentru presă.
„Vrem să ameliorăm informaţia pentru consumatorul european”, a adăugat acesta, recunoscând că regulile de trasabilitate existente au permis „în 48 de ore reconstituirea parcursului cărnii”.
Biroul european de poliţie, Europol, se va ocupa de coordonarea anchetelor criminale pornite în mai multe state ale UE pentru a determina de unde provine frauda.
„Coordonarea unei anchete de către Europol va actualiza, probabil, mai multe decât existenţa unei singure filiere, ci mai degrabă a unor practici care până acum au adus beneficii pentru unii oameni care înşelau consumatorii„, a subliniat ministrul francez al Consumului, Benoit Hamon.
O anchetă preliminară pentru fraudă a fost deschisă de către parchetul din Paris şi o anchetă administrativă a fost începută de biroul de Combatere a fraudelor (DGCCRF). Concluziile vor fi publicate joi, a declarat Hamon.
Evocând „cel puţin neglijenţa” sau „frauda economică”, acesta a asigurat că „în orice caz, vor exista sancţiuni”.
Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat miercuri seară că niciun stat nu a fost arătat cu degetul în cursul reuniunii de la Bruxelles. „Din punctul nostru de vedere, nu este posibil ca frauda să fi fost comisă pe teritoriul nostru şi de către cele două societăţi care au distribuit carnea de cal în UE”, a asigurat acesta la finalul reuniunii.
Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.
Reuniunea a început la ora 18.00 (19.00, ora României), după ce marţi au avut loc percheziţii în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania.
Reuniunea de miercuri este prezentată ca „informală” şi nu sunt aşteptate măsuri concrete. „Dar va permite un schimb de idei între statele membre cele mai afectate, în special Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, România şi Polonia”, a anunţat preşedinţia irlandeză a UE.
Comisia Europeană a fost reprezentată de comisarul pentru Sănătate şi Protecţia consumatorilor, Tonio Borg, şi de un consilier al comisarului UE pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
Subiectul va fi dezbătut vineri la nivelul experţilor UE şi cu ocazia Consiliului european pentru agricultură, pe 25 februarie, la Bruxelles.
Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 – 100 %. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.