Război în Ucraina. Care este următoarea ţintă a lui Vladimir Putin

Forţele ruseşti vor viza oraşele din Doneţk, după ce Rusia a revendicat luni victoria în regiunea Luhansk, avertizează guvernatorul din Luhansk.
Filip Stan
05 iul. 2022, 08:53
Război în Ucraina. Care este următoarea ţintă a lui Vladimir Putin

Război în Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a revendicat luni victoria în regiunea Luhansk, care a fost puternic afectată de lupte, după ce comandamentul militar ucrainean a confirmat că trupele sale au fost forţate să se retragă din oraşul Lysychansk.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai, a declarat că se aşteaptă acum ca oraşele să fie supuse unor atacuri grele, în timp ce Rusia încearcă să preia controlul total asupra Donbasului. Haidai a declarat pentru Reuters: „Pierderea regiunii Luhansk este dureroasă pentru că este teritoriul Ucrainei. Pentru mine personal, acest lucru este special. Aceasta este patria în care m-am născut şi sunt, de asemenea, şeful regiunii. (Forţele ruseşti) nu vor transfera 100% din trupe pe un anumit front, deoarece trebuie să ţină linia. Dacă îşi părăsesc poziţiile, atunci ai noştri pot desfăşura un fel de contraofensivă. Totuşi, pentru ei obiectivul numărul unu este regiunea Doneţk. Sloviansk şi Bakhmut vor fi atacate – Bakhmut a început deja să fie bombardat foarte tare”.

Vladimir Putin a dat ordinul de atac. Generalii îi raportează direct liderului de la Kremlin
Cucerirea oraşului Lysychansk duminică a finalizat cucerirea de către Rusia a regiunii Luhansk, una dintre cele două regiuni din Donbas, regiunea industrializată din estul Ucrainei, care a devenit locul celei mai mari bătălii din Europa din ultimele generaţii.

Ambele părţi au suferit pierderi grele în lupta pentru Luhansk, în special în timpul asediului oraşelor Lysychansk şi Sievierodonetsk. Ambele oraşe au fost lăsate în ruine de bombardamentele neîncetate ale Rusiei.

Marţi, forţele ucrainene au ocupat noi linii de apărare în Doneţk, unde încă mai controlează marile oraşe, în timp ce Putin le-a spus trupelor sale să se „odihnească şi să-şi recupereze pregătirea militară”, în timp ce unităţile din alte zone continuă să lupte.

Încă de la începutul conflictului, Rusia a cerut ca Ucraina să predea atât Luhansk, cât şi Doneţk separatiştilor pro-Moscova.

„Aceasta este ultima victorie a Rusiei pe teritoriul ucrainean”, a declarat Oleksi Arestovich, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenskiy, într-o înregistrare video postată online: „Acestea erau oraşe de dimensiuni medii. Şi acest lucru a durat din 4 aprilie până în 4 iulie – adică 90 de zile. Atât de multe pierderi…”.

Primul teritoriu luat oficial înapoi de Ucraina, de la ruși. Steagul galben-albastru a fost arborat pe Insula Şerpilor
Război în Ucraina. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Occidentul că se foloseşte de criza alimentară, încercând să dea vina pe Rusia, pentru a institui o prezenţă navală NATO în Marea Neagră, relatează EFE.

‘Anumite încercări ale partenerilor noştri de a lega problema aprovizionării pieţei mondiale cu cereale şi îngrăşăminte ruseşti de deblocarea porturilor ucrainene sunt menite să ascundă planurile lor de a aduce forţe navale NATO aici (în Marea Neagră) şi de a crea un mecanism de export de cereale care să fie controlat de Alianţa Nord-Atlantică’, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Lavrov s-a declarat convins că un astfel de scenariu ‘nu se va întâmpla niciodată pentru că statele riverane Mării Negre înţeleg perfect ceea ce se întâmplă’.

Rusia şi Turcia, potrivit şefului diplomaţiei ruse, care ‘respectă pe deplin’ Convenţia de la Montreux din 1936, ce reglementează trecerea din Marea Mediterană în Marea Neagră, au propus mecanisme pentru ‘rezolvarea crizei alimentare create artificial, într-un mod destul de nedureros pentru toţi’.

‘Încercările de a crea în mod deliberat această criză sunt inadmisibile. Nu există probleme în privinţa exportului nostru de cereale, îngrăşăminte, cu excepţia acelor probleme create de sancţiunile occidentale care, de fapt, au creat bariere ilegale în domenii precum închirierea de nave, plata serviciilor şi escalele portuare, printre altele’, a declarat Lavrov.

El a afirmat că grânele ucrainene rămân blocate în porturile ucrainene din cauza refuzului Kievului de a demina apele sale teritoriale.

Nu este prima oară când şeful diplomaţiei ruse face declaraţii în acest sens. Anterior, Lavrov a spus că Londra încearcă să găsească un motiv pentru ca marina regală britanică să intre în Marea Neagră, de unde să conducă ‘procesul de eliberare’ a cerealelor ucrainene, potrivit postului rusesc de televiziune REN TV.

Ucraina acuză Rusia de blocarea porturilor sale, Kievul neputând în consecinţă să-şi exporte cerealele, orzul, floarea-soarelui etc, ceea ce ar putea duce la o criză alimentară de proporţii pe plan internaţional, în condiţiile în care o serie de ţări, în special din Africa, depind de exporturile de grâne ucrainene.

După ocuparea porturilor sale de la Marea Azov de trupele ruse invadatoare, Ucraina se teme să înlăture minele care apără portul Odesa, de la Marea Neagră, întrucât forţele ruse ar putea profita de această oportunitate pentru a invada Odesa, conform media ucrainene.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Țeapa luată de o româncă pe litoralul românesc. A făcut rezervare la un hotel care nici nu exista, iar ce a urmat a fost complet neașteptat
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Copil de 2 ani decedat în urma unui accident casnic la Bistrița
MediaFlux
A EXPLODAT prețul la ENERGIE! Cât a AJUNS să COSTE un Kwh
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!