Zboruri anulate. Cum obţii compensaţii de 600 de euro, paşii care trebuie urmaţi

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat că românii au dreptul să ceară compensații de până la 600 de euro pentru un zbor anulat.
Filip Stan
05 iul. 2022, 13:31
Zboruri anulate. Cum obţii compensaţii de 600 de euro, paşii care trebuie urmaţi

Zboruri anulate, este haos în toată lumea. Până acum au fost depuse 500 de solicitări referitoare la Wizz Air și 114 la Ryan Air. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a început o investigație de fond la companii aeriene care activează pe teritoriul României, în urma sesizărilor referitoare la serviciile oferite de acestea, inclusiv Wizz Air și Ryan Air.

Dacă zborul se anulează cu mai puțin de 14 zile înainte de data călătoriei, pasagerii pot primi câteva sute de euro. Asta pe lângă rambursarea banilor pe bilet, reprogramarea zborului sau schimbarea destinației. Păgubiții pot depune plângere la ANPC sau se pot adresa unui avocat.

Angajaţii Ryanair ameninţă cu greva timp de 12 zile! Oprirea zborurilor ar declanşa haosul în sezonul concediilor
„De la Cuza am învățat că nu trebuie folosite două măsuri pentru același lucru. Povestea cu ocaua mică. Dacă s-a evaluat activitatea unei companii aeriene, atunci trebuie să o verificăm și pe a celorlalte, aflate în aceeași situație. Trist este că aici povestea va fi mai lungă, cele două nefiind de pe teritoriul României. Chiar și pe jos, pentru că avioanele lor nu prea mai zboară, vom ajunge la destinație și măsurile vor fi în consecință! Drum bun să avem!”, a declarat președintele ANPC.

Zboruri anulate, ce trebuie să facă pasagerii

ANPC sfătuiește consumatorii să se adreseze, în primă instanță, operatorilor economici de transport aerian sau agențiilor de turism intermediare, pentru soluționări amiabile.

Dacă drepturile le sunt încălcate, trebuie să se adreseze autorităților. În conformitate cu Regulamentul European nr. 261, consumatorii au dreptul să solicite compensații de până la 600 de euro, pentru un zbor anulat.

Acest lucru este valabil chiar și în situația în care compania aeriană a asigurat un zbor alternativ.

Recuperarea compensațiilor se poate face fie amiabil, la operatorul economic, fie prin intermediul ANPC și ECC România, care realizează acest lucru, cu titlu gratuit.

Haos pe aeroporturile din Europa. Tot mai multe zboruri sunt anulate din cauza lipsei de personal

Mii se curse aeriene în Europa au fost amânate sau chiar anulate din cauza lipsei de personal și cererii mari. La haosul de pe aeroporturi contribuie și grevele tot mai dese, dar și problemele cu bagajele pierdute ori cu documentele de călătorie. Doar în România, de la începutul vacanței, 500 de familii au fost nevoite să își anuleze planurile, pentru că cei mici nu aveau actele necesare pentru a zbura.

Companiile aeriene au ajuns să ofere recompense de până la 10.000 de dolari celor care renunţă de bună voie la zboruri

Aeroportul Otopeni, cel mai mare din România, a înregistrat de la începutul anului peste șapte mii de întârzieri și aproape 300 de zboruri anulate anulate. Motivele sunt cele care afectează și alte aeroporturi din Europa.

Zboruri anulate. Ghid de recuperare a banilor de la Blue Air

Un român a relatat experiența personală și pașii pe care i-a urmat pentru a-și recupera banii, pe reddit.com:

„Am fost și eu în situația în care zborul mi-a fost anulat de către Blue Air și am reușit să îmi recuperez banii.

După anularea zborului primești un mail cu un link, pe care dacă îl urmezi ai de ales între a-ți transfera suma în „wallet” sau în contul bancar. Am ales contul bancar. Atenție, ei nu trimit nici o confirmare pe email că ați făcut cererea. Trebuie să obțineți o confirmare scrisă a acestui lucru. Scrieți la ei pe site folosind formularul de contact și cereți să vi se confirme că ați cerut returnarea banilor în contul bancar.

După câteva zile am început telefoanele către ei – 031 821 0120. Sfatul meu este să instalați o aplicație de înregistrat convorbirea și să îi informați când răspund că și voi înregistrați că și ei. De fiecare dată mi s-a dat același răspuns – ” nu va putem oferi o dată la care va vom returna banii din cauza „numărului foarte mare de cereri de procesat”. BUUUUULSHIT. Mi s-a închis și telefonul în nas. Se așteaptă la telefon între 5 minute și 1 ora.

Am sunat la ING și am spus că vreau să fac un chargeback. Mi s-au cerut detalii și câteva zile mai târziu am primit un email la care am răspuns precizând și atașând toate dovezile care mi s-au cerut (Rezervarea/confirmarea rezervării, dovadă anulării, confirmarea înregistrării unei solicitări de refund, înregistrările convorbirilor telefonice..etc)

Aici urmează șmecheria. Dacă te apuci și cauți în termenii și condițiile Blue Air când cumperi un bilet, găsești aici https://www.flyblueair.com/ro/ro/documente-drepturile-pasagerilor/ drepturile pasagerilor: 2021_passengers rights_ro.pdf, unde este specificat foarte clar la punctul 2.2 că „• rambursarea, în termen de șapte zile, a întregului cost al biletului, la prețul de achiziție pentru partea sau părțile de călătorie neefectuate și pentru partea sau părțile deja efectuate, în cazul în care zborul devine inutil în raport cu planul de călătorie inițial al pasagerului.”

În aproximativ o luna am primit mail de la ING că au câștigat dispută cu Blue Air și am primit banii înapoi.

*** Faceți plângere și la ANPC cu aceleași documente de mai sus. De la ei încă nu am primit nimic până acum. Au trecut deja 30 de zile calendaristice.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte biologie BAC 2024, ce le-a picat elevilor. Rezolvare și baremul de corectare pentru proba la alegere a profilului și specializării. Update
Capital.ro
Decizie pentru toți cei cu buletin de identitate. Nu se acceptă în România. Lege fără excepții
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vești proaste pentru șoferi! Sunt anunțate noi scumpiri!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Rețeta perfectă de castraveți murați. Puteți să îi mâncați a doua zi
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
Românii trebuie să declare la stat. Se dă ordin în România. Se depune în termen de 60 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Mircea Geoană conduce în sondajele pentru alegerile prezidențiale, urmat de Marcel Ciolacu și Elena Lasconi
MediaFlux
AU SCĂZUT PENSIILE. Casa de Pensii a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?