Salarii 2022: „Un zilier câştigă 18 lei/oră şi el produce de 5 lei/oră”

Salariu minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar de la 1 iunie. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, iar aceasta trebuie aplicată.
Filip Stan
05 iul. 2022, 15:05
Salarii 2022:

Salarii 2022: Creşterea salariului minim la 3.000 brut/lună pentru angajaţii din agricultură şi industria alimentară este o măsură bună pentru sectoarele de profil, consideră Aurel Onigaş, proprietarul companiei Pombis, care are peste 200 de hectare cu meri, pruni şi cireşi în judeţul Bistriţa-Năsăud şi produce brandul de sucuri Alma. Însă, creşterea costului cu zilierii, îngreunează activitatea companiilor şi conduce la reducerea investiţiilor din business.

„Acum că a crescut salariul minim în agricultură şi industria alimentară trebuie să dăm 18 lei/oră unui zilier şi el produce de 5 lei/oră. Costul cu forţa de muncă pentru cules în sezon este foarte mare. Dacă eu îi dau 150 de lei/zi unui om în mână, mă costă 250 de lei în acea zi, pentru că 100 de lei sunt taxă la stat. 35% din bani sunt taxă la stat, mai mare decât în alte state europene. Pentru angaţi este bună măsura cu 3.000 lei/lună salariu brut, dar pentru ei primim facilităţi fiscale, iar pentru zilieri nu primim”, a spus Aurel Onigaş. Astfel, el susţine că forţa de muncă scumpă duce la investiţii mai mici pe care le fac antreprenorii.

Salariu minim de 3000 de lei de la 1 iunie. Cine sunt românii care trebuie să-şi ia un portofel mai mare de luna viitoare
Salarii 2022: Ministerul de Finanţe a publicat luni seară proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal. Mai multe taxe şi impozite cresc şi unele facilităţi fiscale din sectorul construcţiilor şi sectorul agricol vor fi eliminate.

Scutirea de la plata impozitului a persoanelor fizice care desfăşoară anumite activităţi sezoniere va fi abrogată 

Ministerul Finanţelor (MF) propune abrogarea prevederii potrivit căreia persoanele fizice care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi în cursul unui an sunt scutite la plata impozitului pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, publicat luni noaptea de MF.

COD FISCAL 2022. Ce români scapă de plata impozitelor, măsura se aplică de la 1 ianuarie 2023
proiectordonantamodifl227_04072022

 

Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută ce nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim – concret, pe 2022, asta înseamnă 15,239 lei/oră (conform HG nr. 1.071/2021). Aceasta e valoarea pe care trebuie să o respecte beneficiarii lucrărilor în aproape toate domeniile de activitate unde folosesc zilieri, mai puțin în sectorul agricol şi în industria alimentară.

În domeniul agroalimentar, de la 1 iunie 2022, așa cum a confirmat recent și Inspecția Muncii, „valoarea minimă a remunerației la care are dreptul zilierul care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional în sectorul agricol şi în industria alimentară este cea prevăzută la art. III alin. (1) și (2) din Legea nr. 135/2022”: 17,928 lei/oră.

Notă: Domeniile în care pot lucra zilierii sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011, care a fost modificată în acest sens chiar primăvara asta, când a mai apărut un domeniu în lista reglementată.

Zilierii sunt plătiți, de principiu, la finalul unei zile de lucru. Excepțional, însă, este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru, dar doar dacă zilierul este de acord. Plata remunerației se poate face prin orice mijloc legal de plată, deci, de principiu, în numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.

Pentru remunerația zilierilor, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă beneficiarul activității prestate de un zilier, pentru că nu îl putem numi angajator, așa cum este prevăzut de Codul muncii, este să înregistreze, la începutul zilei de muncă, datele de identificare în Registrul electronic de evidență a zilierilor. Această înregistrare trebuie făcută negreșit, în fiecare zi în care zilierul se prezintă. Toate drepturile și obligațiile pe care atât firma, cât și zilierul le au în activitatea lor sunt prevăzute de Legea 52/2011.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul superb din România în care turiștii n-au voie să intre. E foarte important pentru țara noastră
Capital.ro
Zi de doliu pentru România. Adio, maestre! Maia Morgenstern e devastată
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Românii pot intra în CAPCANA taloanelor de pensii! La ce să fii FOARTE atent
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Pensionarii lui Ceaușescu. Județele în care se plătesc cele mai mari pensii din țară
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Şoc în România. Se întoarce Băsescu. A decis clar după câțiva ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Poșta Română distribuie deciziile de recalculare a pensiilor
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...