Bhutan, ţară bogată în frumuseți naturale și în o vastă cultură budistă tradiţională, a făcut pași drastici spre izolare și a interzis vizitele în scop turistic încă din martie 2020, deși turismul este principala sursă de venit a regatului.
Bhutan are o populaţie de sub 800.000 de locuitori, iar în perioada pandemiei a raportat în jur de 60.000 de locuitori infectați cu coronavirus și 21 de decese, dar izolarea internaţională a avut un impact negativ asupra economiei țării. Economia s-a contractat cu trei miliarde de dolari în ultimii doi ani fiscali, împingând mulți oameni în sărăcie. Tocmai ca încercare de redreseare a economiei, Consiliul de Turism din Bhutan a anunţat că turiştii vor avea voie să intre în ţară începând cu 23 septembrie, potrivit CNN .
Cu toate acestea, va fi introdusă o taxă obligatorie de „dezvoltare durabilă”, de 200 de dolari pentru fiecare turist, pe noapte, mai mult de dublu față de vechea valoare de 65 de dolari, care a fost percepută în ultimele trei decenii. După cum au explicat oficialii țării, în acest fel vor compensa impactul turiștilor asupra emisiilor de carbon.
„Pandemia ne-a permis să resetăm, să regândim modul în care sectorul turismului poate fi mai bine structurat și să funcționeze mai eficient, menținând în același timp un nivel scăzut al emisiilor de carbon„, a declarat Thandi Dorji, președintele Consiliului de Turism al Bhutanului și ministru al Afacerilor Externe al Regatului. Oficialii au anunțat, de asemenea, că Bhutanul a revizuit standardele pentru furnizorii de servicii, cum ar fi hoteluri, ghizi, șoferi și operatorii de turism.
Aproximativ 50.000 de locuitori din Bhutan sunt angajați în sectorul turismului, care contribuie la economia țării cu aproximativ 84 de milioane de dolari pe an.
Când Regatul Bhutan s-a deschis pentru prima dată pentru vizite turistice, în 1974, doar aproximativ 300 de oameni au vizitat în acel an țara. Acest număr a crescut la 315.600 în 2019, cifră care era cu un procent de 15,1% mai mare decât cea din anul precedent, potrivit datelor Consiliului pentru Turism din Bhutan.
Citeşte şi Gheţarii din Himalaya ar putea să dispară până în 2100. Se topesc într-un ritm alert