Cum să scrii un advertorial care să incite publicul?

Advertorialele nu la fel ca reclamele obișnuite care sunt compuse din 90% imagini și maxim 10% cuvinte. Advertorialele sunt scrise în așa fel încât să se camufleze bine în paginile publicației unde sunt postate și nu conțin doar promovare, ci și foarte multe informații prețioase pentru cititori.
Alina Costache
06 iul. 2022, 11:40
Cum să scrii un advertorial care să incite publicul?

Regula nr. 1 atunci când scrii un advertorial este să distrezi cititorul. Advertorialele sunt, de asemenea, cunoscute ca reclame în format lung sau publicitate nativă în lumea digitală. Pentru a realiza un advertorial de succes, trebuie să începi cu ceea ce știi sigur că funcționează.

Renunță la frazele clasice din reclame

Acesta este probabil cel mai important sfat pe care îl poți primi atunci când scrii un advertorial. Oricât de interesant ar fi advertorialul nimeni n-o să-l citească dacă este plin de expresii precum: cumpără, nu mai sta pe gânduri și ia acum etc., mai ales în prima parte a materialului.

Titlurile fac munca cea mai grea

Întrucât obiectivul unui advertorial este să semene cât mai mult cu un articol obișnuit lasă la o parte jocurile de cuvinte și fotografiile fără sens. Materialul trebuie să stea pe propriile picioare și să fie în sine suficient de interesant pentru a fi citit.

Titlul său trebuie să fie convingător, interesant și, dacă e cazul, șocant. Oferă cititorilor ceva neașteptat, acel je ne sais quoi care îi determină să citească articolul propriu-zis.

Un titlu publicitar din 1926 încă captivează comunitatea publicitară. John Caples a scris: „Au râs de mine când m-am așezat la pian. Dar când am început să cânt…” Succesul acestui advertorial depinde de emoțiile stârnite într-o clipă de la citirea lui. Nu există nicio expresie care să te oblige să cumperi ceva, doar emoție și atât.

Implică cititorul

Privind din nou la opera lui John Caples, limbajul din primele rânduri ale copiei continuă să intrige: „Arthur tocmai cântase The Rosary. Sala a răsunat de aplauze. Am decis că acesta va fi un moment dramatic pentru mine să-mi fac debutul.”

Povestind astfel, el incită cititorii și îi face dornici să citească mai departe. Frazele de promovare vin abia spre ultima jumătate a advertorialului, iar tonalitatea lor este una magistrală. Uită-te la reclame de-a lungul deceniilor. Lucrarea lui Caples este dintr-un timp demult trecut, dar continuă să rezoneze datorită capacității sale de a stârni emoție din partea cititorului.

Cercetează contextul

Fiecare mare vedetă din domeniul advertorialelor de-a lungul veacurilor, precum David Ogilvy, William Bernbach și Alex Bogusky, cunoaște importanța cercetării publicațiilor. Dacă proiectezi un panou publicitar, totul ține de locație și împrejurimi. Iar dacă lucrezi la un anunț tipărit? Trebuie să citești revista din scoarță în scoarță. Același lucru este valabil și pentru advertoriale. Advertorialele ar trebui întotdeauna să fie direcționate către cititorii revistei sau ziarului în cauză.

Folosești cu moderație fotografii și ilustrații

Unele advertoriale folosesc în exces fotografiile sau diagramele, lăsând prea puțin loc pentru cuvinte. Dar acest mod de a scrie nu este nimic altceva decât o oportunitate pierdută de a prezenta mai mult povestea despre produsul tău cititorilor publicației pe care te promovezi.

Utilizează conținut vizual, dar nu în mod exagerat, ci cu moderație și inteligent. Folosește imaginile numai dacă crezi că te ajută să-ți vinzi produsul și să-ți duci povestea mai departe. Analizează un articol de ziar sau o reviste ca un cadru de referință. Cu prea multe imagini, cuvintele nu au puterea de a construi o poveste și de a finaliza vânzarea. Iar vânzarea, și nu doar publicarea unui link într-o anumită publicație ar trebui să fie scopul principal al advertorialelor tale.

Învață să vorbești pe limba cititorilor

Fiecare publicație are un număr de cititori fideli. Iar aceștia împărtășesc în general același limbaj. Dacă este vorba de o revistă de specialitate, atunci cu siguranță cititorii ei sunt obișnuiți cu cuvinte mari, specifice domeniilor prezentate acolo, de aceea, față de astfel de persoane poți să folosești și cuvinte mai complicat. Pe de altă parte, dacă este vorba de o revistă de modă, atunci cititorii sunt cel mai probabil la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lume, așa că poți să le prezinți evenimente mondene și să faci referire la ele în advertorialele tale pentru că astfel le vei atrage mai ușor atenția.

Dacă ți s-au părut interesante informațiile din acest articol și vrei să afli mai multe despre subiectul advertorialelor, citește mai multe despre advertoriale aici. Cu puțină deschidere și interes, oricine poate scrie advertoriale interesante și, cel mai important, eficiente.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsorile vin din Ucraina și se extind în toată România. Ce ascunde acest fenomen ciudat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii trebuie să prezinte buletinul. Devine obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ajutor financiar de urgență pentru sute de familii și persoane din România! Cine primește banii conform Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)