Europarlamentarul Rareş Bogdan, una dintre cele mai influente voci din PNL, a scris miercuri, pe pagina sa de Facebook, că această decizie a fost luată în urma pandemiei de Covid, în timpul căreia s-a putut constata cât de necesară este o astfel de reformă.
„Urmează o reformă de proporții în privința condițiilor de muncă ale îngrijitorilor din țările UE. Sunt mii de românce care lucrează în Italia, Germania, Austria, în țările nordice, iar perioada de lockdown din timpul pandemiei a arătat cât de necesară este această reformă. Printr-o rezoluție, Parlamentul European a cerut Comisiei să se ocupe serios de condițiile de muncă și securitate socială în materie de îngrijire la domiciliu, să facă un cadru pentru salarii adecvate și protecție socială, să se asigure că nu vorbim, în unele cazuri, despre o exploatare mascată.
Trebuie câteva standarde minime în privința timpului de lucru, plata, cazarea îngrijitorilor (să aibă cameră proprie, acces la toaletă, bucătărie, internet). De asemenea, trebuie înființate registre naționale ale furnizorilor de servicii de îngrijire, iar aceste standarde trebuie monitorizate. Doamne ajută!”, a scris Rareș Bogdan pe pagina de Facebook.
Citeşte şi: Petre Daea revine la ministerul Agriculturii după demisia lui Adrian Chesnoiu
Înainte de a fi student la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş Bolyai, din Cluj Napoca, Rareş Bogdan a făcut meditaţie la istorie cu Ioan Aurel Pop, actualul preşedinte al Academiei Române, de care a rămas profund impresionat. „Avea o cameră plină cu cărţi, numai pe tavan nu erau cărţi. Era impresionant. El mi-a insuflat pasiunea pentru citit. Citesc şi acum, mai ales pe avion”, spune europarlamentarul, care călătoreşte des între Bruxelles şi Bucureşti.
Apoi, în facultate, a fost coleg cu actualul director al SRI, Eduard Helvig, iar îndrumător de an i-a fost actualul primar al Clujului, Emil Boc.