În anii 2000, Irina Loghin, acum în vârstă de 83 de ani, a avut o meserie care nu are nicio treabă cu muzica, domeniul care a constacrat-o.
Anul trecut, Parlamentul României a adoptat o lege care a desființat pensiile speciale ale ale senatorilor și deputaților. În acest caz, mai bine de 65 de foști parlamentari au intentat un proces colectiv ce are la bază recuperarea pensiilor speciale.
Citește și: Câți bani cere Irina Loghin ca să cânte o oră la nuntă. Tarifele au crescut la evenimentele din 2022
Curtea Constituțională a decis, totuși, pe 5 mai că legea este neconstituțională. De atunci, mai mulți foști angajați ai sistemului public, la nivelul sutelor chiar, au decis să acționeze în instanță, cu scopul de a-și recâștiga drepturile obținute în urma anilor de muncă.
Printre acești parlamentari se află și Irina Loghin. Solista de muzică populară a fost deputat și senator PRM vreme de 8 ani, în perioada 2000- 2008.
Așadar, potrivit deciziei tribunalului, cântăreața de muzică populară va încasa lunar între 6.000 și 7.000 de lei, pentru perioada în care a fost senator și deputat. Se întâmplă de la 10 iunie, după cum se arată în hotărâre.
„Admite cererea în parte. Obligă pârâţii Secretariatul General al Camerei Deputaţilor şi Secretariatul General al Senatului să repună pe reclamanţi, raportat la calitatea fiecăruia de deputat/ senator, în plată cu indemnizaţia pentru limita de vârstă, prevăzută de art. 49 din Legea nr. 96/2006, şi pârâţii Parlamentul României – Camera Deputaţilor şi Parlamentul României – Senatul să plătească reclamanţilor, raportat la calitatea fiecăruia de deputat/ senator, această indemnizaţie, începând cu data de 10.06.2022.
Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Cu apel în 30 de zile de la comunicare”.
Irina Loghin s-a născut Gura Vitioarei, Prahova, România) este o interpretă de muzică populară românească, supranumită „regina muzicii populare”. A fost, pe rând, solistă a ansamblurilor „Ciocârlia”, „Barbu Lăutaru” și „Ciprian Porumbescu”. A cântat o lungă perioadă de timp și în străinătate.
În octombrie 1998 s-a înscris în Partidul România Mare (PRM). În legislatura 2000-2004 a fost deputat ales pe listele PRM iar în legislatura 2004-2008 a fost senator român, ales în județul Giurgiu, pe listele partidului PRM, calitate în care a încercat să ajute artiștii români și bătrânii, dar nu a mai dorit să candideze pentru un al doilea mandat de senator din cauza eșecurilor în acest plan.