Cum poţi scăpa de vergeturi. Pentru majoritatea femeilor, ele reprezintă o sursă nesfârşită de neplăceri. Vergeturile, care pot apărea, teoretic, la orice vârstă, sunt nişte dungi lungi, înguste sau linii care se dezvoltă pe piele. Acestea sunt extrem de frecvente şi se produc, de obicei, atunci când pielea este brusc întinsă.
Citeşte şi: Cum te scapă zaţul de cafea de vergeturi. Tratamente si remedii naturiste pentru celulită
Pe TikTok a devenit viral un clip video în care medicul Gabriela Bud explică pe înțelesul femeilor ce sunt vergeturile, cum pot fi tratate, dar şi prevenite. ,,Vergeturile sunt niște leziuni liniare mai întâi roz, roșii și violacee proeminente la nivelul pielii. Mai apoi, devin albe și adâncite. Apar din diverse cauza: o creștere bruscă în greutate, sarcina când se mărește în volum, abdomenul sau sânii. O creștere bruscă în înălțime. Adolescenții când cresc foarte brusc, persoanele mai înalte pot să aibă vergeturi orizontale pe spate.
Pot să apară și anumite boli, de exemplu Sindromul Cushing. Soluțiile eficiente din păcate sunt puține, cremele minune nu există.
Pe vergeturile deja instalate, cremele nu mai fac nimic. Cremele și masajul sunt foarte utile pentru prevenție. Pe vergeturile odată instalate, avem nevoie de proceduri. Laserele au arătat rezultate bune.”, a explicat medicul Gabriela Bud, pe TikTok.
@dr.gabrielabud #sfaturimedicale #sfaturibune #medicipetiktok #5pasidebine ♬ original sound – Dr Gabriela Bud-Schweighoffer
Vergeturile sunt liniile fine si albe de pe corp, care apar ca urmare a ruperii tesuturilor subcutanate, din cauza cresterii in greutate sau a unor dereglari hormonale. Cand tesutul conjuctiv pe baza de colagen este fortat sa se intinda, colagenul se distruge, nefiind la fel de elastic precum epiderma, stratul superficial al pielii. Ruperea celulelor de colagen duce la formarea acestor mici cicatrici pe piele, denumite vergeturi.
Pubertatea este asociata cu aparitia vergeturilor la ambele sexe, ele fiind provocate de cresterea in greutate si in inaltime. In randul adolescentilor, circa 70% dintre fete si 40% dintre baieti au vergeturi. In cazul femeilor insarcinate, peste 90% dintre ele manifesta aceasta afectiune la nivelul abdomenului si al coapselor, necesitand diferite tratamente pentru vergeturi.
In cazul bărbaților, vergeturile apar mai ales la sportivi, din cauza ridicarii de greutati sau consumului de steroizi.
Femeile se confrunta cu vergeturi mai mult la pubertate si in perioada sarcinii. Aproape tot corpul poate fi brazdat de aceste mici striatii, indeosebi pe zonele impactate de variatiile in greutate: pe coapse, pe sani, pe solduri, pe fese, pe bdomen şi pe spate (in zona lombara).