De câte ori v-aţi pus în pat şi nu vă lua somnul sau v-aţi trezit în toiul nopţii şi nu aţi mai putut adormi la loc. Toate acestea au diverse cauze pe care dacă nu le identificaţi şi îndepărtaţi la timp, pot avea consecinţe grave.
Consumul de cafeina sau alcool inainte de culcare, expunerea la ecrane TV sau tablete, temperatura prea ridicată sau prea scăzută din cameră, calatoriile in zone cu fusuri orare diferite şi unele medicamente vă pot afecta calitatea somnului şi pot provoca insomnie.
Adulţi dorm în mod normal circa 7 – 9 ore pe noapte. Stresul la locul de muncă, schimbarile hormonale din timpul ciclului menstrual, in sarcina sau mai apoi, la menopauza, schimbarea rutinei zilnice, dar şi viaţa haotică, cu nopţi pierdute, pot juca un rol in aparitia insomniei.
Citeşte şi: Ce trebuie să mănânci pentru a scăpa de insomnii. Aceste alimente te vor face să dormi ca un bebeluș
Adoptati o rutina a somnului, o oră de culcare si una de trezire fixe, pe care să le respectaţi.
Scoateţi TV-ul şi telefonul mobil din dormitor. Studiile arata ca dispozitivele mobile elibereaza lumina albastra, care poate avea un efect negativ asupra somnului. De asemenea, folosiţi draperii opace sau de culori închise pentru o lumină difuză. De asemenea, răcoriţi camera în zilele toride. 21 de grade este temperatura ideală pentru dormitor.