„Am văzut că a existat o discuţie cu ambasadorul nostru în Marea Britanie. Nu eu numesc ambasadori şi nu am vreun interes personal, pe mine mă interesează ambasadorii care se bat pentru România în nenumărate probleme care apar zi de zi. În Marea Britanie apar mari probleme cu restricţiile pe piaţa muncii, criminalitatea, romii la Olimpiadă şi din acest punct de vedere, atât cât il cunosc pe ambasadorul nostru în Marea Britanie, de fiecare dată s-a bătut să comunice, să spună, se se întâlnească, să facă. Acum, nu am văzut interviul la CNN, dacă a avut accentul mai bun sau mai rău, eu doar pot să evaluez foarte obiectiv activitatea. Dacă e cineva vinovat, nu protejez pe nimeni, dar nici nu vreau să găsim ţapi ispăşitori unde nu e cazul”, a spus Ponta.
Ambasada României în Marea Britanie precizează că problemele tehnice au determinat pauzele lungi şi cuvintele sacadate ale ambasadorului Ion Jinga în intervenţia de la CNN, pentru care echipa locală a postului şi-a cerut scuze.
„Ca urmare a comentariilor apărute în mass-media cu privire la intervenţia ambasadorului României în Marea Britanie, Ion Jinga, la o emisiune a postului TV CNN, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele preczări: În virtutea bunelor relaţii pe care ambasadorul Ion Jinga le-a dezvoltat cu mass-media britanică, televiziunea CNN i-a adresat acestuia o invitaţie de a comenta pe fondul recentului scandal privind comercializarea în Marea Britanie a unor produse etichetate greşit, care ar conţine carne de cal. În cadrul transmisiei au fost întâmpinate o serie de dificultăţi tehnice, în condiţiile în care jurnalista care a realizat interviul era la Hong Kong, iar ambasadorul Ion Jinga în studioul CNN din Londra (decalaj de câteva secunde în dialog, suprapunere de voci, ecou), ceea ce a generat pauzele lungi şi cuvintele sacadate”.
Conform sursei citate, la încheierea interviului, ambasadorul a semnalat echipei locale a CNN această situaţie, aceştia confirmând că nu este prima situaţie de acest tip şi cerându-şi scuze pentru problemă.
„Menţionăm că domnul ambasador Jinga este diplomat cu peste 20 de experienţă, acordând în timpul mandatului sau la Londra câteva zeci de interviuri presei britanice. Doar în ultimele două săptămâni a avut peste zece intervenţii, în apărarea drepturilor românilor la libera circulaţie şi a imaginii României în Marea Britanie”, se mai arată în comunicatul remis agenţiei Mediafax de Ambasada României în Marea Britanie.
Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a declarat joi, la RFI, că a fost surprins de prestaţia ambasadorului Ion Jinga la CNN, „foarte crispat” şi căruia părea „să-i fie teamă de televizor”.