Dacă în Constituanta aleasă în 1990, femeile reprezentau doar 4,9%, în Parlamentul ales în decembrie, procentajul a ajuns la 11,5%. Totuşi România rămâne sub medie din acest punct de vedere.
„Conform statisticilor Uniunii Interparlamentare (IPU), în parlamentele naţionale a 187 de ţări femeile reprezintă în medie aproape 20% din totalul parlamentarilor, în timp ce în Europa (ţările O.S.C.E.) procentul mediu este de 22%”, informează AEP.
„La alegerile parlamentare din 2012 s-au înscris 340 de candidaţi femei, reprezentând 13,8% din totalul de 2451 de candidaţi. Au obţinut mandate doar 20% dintre femeile care au candidat, respectiv 68 (55 la Camera Deputaţilor, 13 la Senat) din totalul celor 588 de mandate alocate. UDMR este competitorul electoral care a avut cele mai multe propuneri de candidaţi femei, respectiv 84, dar, totodată, şi cele mai puţine alese femei: una singură”, se arată în studiul AEP.
O posibilă explicaţie pentru discrepanţa de la UDMR este faptul că femeile au fost trimise să candideze în judeţele în care populaţie de etnie maghiară este insignifiantă ca pondere, în timp ce bărbaţii au fost aruncaţi în luptă în judeţele din Transilvania. De altfel, Uniunea este cunoscută ca un organizaţia patriarhală, primele femei ajungând în Parlament în numele UDMR de-abia în 2008.
În noul Parlament, ponderea cea mai mare a femeilor o regăsim la PPDD, de altfel singurul partid care are ca preşedinte o femeie, Simona Man. „În cadrul formaţiunilor politice, procentul de parlamentari femei este următorul: USL – 11% (44 de mandate din totalul de 398); ARD – 12,6% (10 mandate din 79); PP-DD – 18% (12 mandate din 66); UDMR – 3,7% ( 1 mandat din 27); Asociaţia Liga Albanezilor din România – (1 mandat)„, se arată în studiu.
Există o serie de circumscripţii care nu sunt reprezentate în Parlament de nicio femeie: Alba, Covasna, Harghita, Mehedinţi, Mureş, Sălaj, Vâlcea, Vrancea şi diaspora.