Pentru a îndeplini condiţiile eliberării condiţionate, Viorel Hrebenciuc a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti şi a obţinut contopirea pedepselor primite în dosarele Giga TV (3 ani) şi cel privind retrocedările ilegale de păduri (2 ani), astfel încât la cele 8 luni executate în primul dosar s-au adăugat doar alte 8 luni, reprezentând durata reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu din al doilea dosar.
Acum Hrebenciuc riscă să rămână fără o parte a averii, deoarece Agenția Națională de Integritate a început procedura confiscării unei sume de bani pe care Hrebenciuc nu a putut-o justifica, și pe care a obținut-o pe vremea când era parlamentar, potrivit Fanatik.
Viorel Hrebenciuc și soția lui, Edit-Letiția, sunt citați într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel București, în care ANI este reclamant. Procesul se va desfășura în contencios administrativ și fiscal și are ca obiect controlul averilor.
Într-un răspuns oferit sursei citate, Agenția Națională de Integritate a confirmat că a demarat procedura de confiscare a unei sume de peste 40.000 de euro pe care Hrebenciuc nu o poate justifica.
”Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 178.813,75 lei (aproximativ 42.511,48 euro), între averea dobândită și veniturile realizate împreună cu familia, în perioada exercitării mandatului de către Hrebenciuc Viorel, fost deputat în Parlamentul României – Camera Deputaților.
În temeiul dispozițiilor art. 17, alin (4) din Legea nr 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea și organizarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, cu modificările ulterioare, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate împreună cu familia, în perioada exercitării mandatului, de către Hrebenciuc Viorel”, se arată în răspunsul Agenției Naționale de Integritate pentru sursa citată anterior.
Conform documentului citat, Comisia de Cercetare a Averilor a dispus sesizarea instanței de contencios administrativ a Curții de Apel București, în vederea dispunerii confiscării diferenței nejustificate.
Procedura de evaluare și de confiscare a diferențelor nejustificate este o procedură strict administrativă iar prin raportul de evaluare, Agenția Națională de Integritate nu s-a dispus sesizarea organelor de urmărire penală.