Revoluţie în Sri Lanka. Preşedintele şi premierul au demisionat GALERIE FOTO

Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, l-a informat pe premierul Ranil Wickremesinghe că va demisiona, a anunțat luni biroul șefului guvernului, după ce zeci de mii de protestatari au luat cu asalt reședințele oficiale ale celor doi, transmite Reuters.
Filip Stan
11 iul. 2022, 16:37
Revoluţie în Sri Lanka. Preşedintele şi premierul au demisionat GALERIE FOTO

După protestele de amploare de sâmbătă din Sri Lanka, în urma unei crize economice devastatoare, președintele parlamentului a spus că Rajapaksa va demisiona miercuri. Cu toate acestea, nu a existat nicio declarație directă din partea lui Rajapaksa cu privire la planurile sale.

Wickremesinghe a afirmat că va demisiona și el pentru a permite instalarea unui guvern interimar format din toate partidele. Liderii mișcării de protest au spus că vor continua să ocupe reședințele președintelui și premierului din Colombo până când aceștia vor demisiona efectiv.

Colombo, cel mai mare oraș din Sri Lanka, era liniștit luni dimineață, cu sute de persoane care au intrat în secretariatul și reședința președintelui și au vizitat clădirile din epoca colonială. Poliția nu a încercat să oprească pe nimeni.

Germania blochează ajutorul de 9 miliarde de euro către Ucraina. Decizia ministrul de Finanţe de la Berlin şochează UE

„Nu plecăm nicăieri până când acest președinte nu demisionează și nu avem un guvern care să fie acceptabil pentru popor”, a declarat Jude Hansana, în vârstă de 31 de ani, care protestează în fața reședinței de la începutul lunii aprilie.
„Lupta poporului este pentru reforme politice mai ample. Nu doar pentru ca președintele să plece. Acesta este doar începutul”, a adăugat el.

Un alt protestatar, Dushantha Gunasinghe, a declarat că a călătorit la Colombo dintr-un oraș aflat la 130 km distanță, mergând pe jos o parte din drum din cauza crizei de combustibil. El a spus că a ajuns în cele din urmă luni dimineață.

„Sunt atât de epuizat încât abia pot vorbi”, a spus bărbatul de 28 de ani, în timp ce stătea pe un scaun de plastic în fața biroului președintelui, adăugând că „am venit singur până aici pentru că eu cred că trebuie să ducem acest lucru până la capăt. Acest guvern trebuie să plece acasă și avem nevoie de lideri mai buni.”

Război în Ucraina. Zelenski pregăteşte contraofensiva, a ordonat recucerirea teritoriilor ocupate

Rajapaksa și Wickremesinghe nu se aflau în reședințele lor când protestatarii au năvălit în clădiri și nu au fost văzuți în public de vineri. Nu se știe unde se află aceștia. Locuința privată a lui Wickremesinghe, situată într-o suburbie bogată din Colombo, a fost incendiată, iar trei suspecți au fost arestați, a declarat poliția.

Experții constituționali spun că, odată ce președintele și prim-ministrul demisionează oficial, următorul pas ar fi ca președintele parlamentului să fie numit președinte interimar, iar parlamentul să voteze un nou președinte în termen de 30 de zile.

Cetățenii obișnuiți din Sri Lanka l-au acuzat în principal pe Rajapaksa pentru prăbușirea economiei dependente de turism, care a fost grav afectată de pandemia COVID-19 și de o interdicție privind îngrășămintele chimice, care a fost ulterior anulată.

Finanțele guvernamentale au fost paralizate de datoriile tot mai mari și de scutirile fiscale generoase acordate de regimul Rajapaksa. Rezervele valutare au fost rapid epuizate pe măsură ce prețul petrolului a crescut.

Țara abia dacă mai are dolari pentru a importa combustibil, care a fost puternic raționalizat, iar în fața magazinelor care vând gaz pentru gătit s-au format cozi lungi.

Inflația în această țară de 22 de milioane de locuitori a ajuns luna trecută la 54,6%, iar banca centrală a avertizat că aceasta ar putea atinge 70% în următoarele luni.

Protestatarii din Sri Lanka spun că au găsit milioane de rupii în casa președintelui fugar și s-au filmat numărând banii

Protestatarii care au intrat cu forța în casa președintelui singhalez Gotabaya Rajapaksa, în timpul unui protest față de criza uriașă cu care se confruntă Sri Lanka, spun că au găsit milioane de rupii în reședința prezidențială, potrivit presei locale.

Potrivit publicației locale Daily Mirror, banii găsiți au fost predați echipelor de securitate. O înregistrare video care s-a viralizat pe rețelele sociale pare să-i arate pe protestatari cum numără bancnotele găsite în reședința lui Rajapaksa.

Zeci de mii de protestatari au luat cu asalt, sâmbătă, reședința președintelui Gotabaya Rajapaska, din Colombo, capitala statului Sri Lanka, cerând demisia acestuia. Șeful statului a reușit să fugă cu doar câteva minute înainte ca manifestanții să invadeze curtea palatului prezidențial. Ulterior, au mers și la reședința premierului și i-au dat foc.

În cele din urmă, președintele – despre care nu se știe clar unde se află – a anunțat că va demisiona la 13 iulie. Și premierul Ranil Wickremesinghe s-a oferit să demisioneze.

Țara se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii. Milioane de oameni nu au alimente, medicamente și combustibil.

Activitatea școlilor a fost suspendată, iar combustibilul a fost limitat la serviciile esențiale. În mai multe orașe mari, inclusiv în Colombo, sute de oameni stau la coadă ore întregi pentru a cumpăra combustibil, uneori ajungându-se la confruntări cu poliția și armata.

 

 

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Scandal la Insula Iubirii. Cine este concurentul acuzat că și-ar fi bătut propriul tată
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Cele mai frecvente cauze ale nașterilor premature și îngrijirile necesare
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'