PROGNOZA METEO. Urmează cele mai călduroase luni din istoria României? Secetă, temperaturi extreme și furtuni

Cantitățile de precipitații ar trebui, în mod normal, să scadă în luna iulie față de iunie și să scadă și mai mult în august față de iulie și iunie. În august ar fi cea mai „liniștită” lună, cu numărul cel mai mare de zile senine. Asta înseamnă, din păcate, o înrăutățire a secetei.
Filip Stan
12 iul. 2022, 16:05
PROGNOZA METEO. Urmează cele mai călduroase luni din istoria României? Secetă, temperaturi extreme și furtuni

PROGNOZA METEO. 39,8 grade a fost maxima înregistrată în precedentul val de căldură, dar este foarte probabil ca la următorul val de caniculă să se înregistreze temperaturi și mai mari, mai ales în august. În august este înregistrat, de altfel, recordul absolut de temperatură în România, de 44,5 grade Celsius. „Dacă nu anul acesta, în orice caz, în următorii 10-20 de ani probabil că recordul absolut va fi atins și chiar detronat”, preconizează Roxana Bojariu.

„Vom vedea ce se întâmplă, dar trebuie spus că și episoadele cu precipitații foarte abundente aduc probleme și nu întotdeauna rezolvă problemele legate de secetă, pentru că asistăm la o distribuție neuniformă a acestor precipitații”, a insistat climatologul.

EXCLUSIV Prognoza meteo. Şefa meteorologilor anunţă temperaturi caniculare în următoarele zile. Dezastrul din Europa se îndreaptă spre România

Primul val de căldură extremă a cuprins România la finalul lunii iunie și a durat aproape o săptămână. Pe 30 iunie, 22 de stații meteorologice au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istorie înregistrate în această lună, iar pe 1 iulie, pentru prima dată în istoria stației meteorologice, au fost înregistrate 39.8 grade la Săciueni în Bihor.

rezervaapa (1)

La Turda a fost atins recordul istoric, de 37.5 grade celsius, tot pe 1 iulie. Recorduri care, probabil, vor fi depășite din nou până la finalul verii.

Pe fondul temperaturilor ridicate, climatologii spun că în România se vor înregistra, din nou, fenomene extreme. Sâmbătă, la Craiova, o ploaie de jumătate de oră a inundat orașul și provocat pagube majore. Două zile mai târziu, același lucru s-a produs la câțiva zeci de kilometri distanță, la Râmnicu Vâlcea.

PROGNOZA METEO. Finalul lui iulie, temperaturi peste medie
Prognozele pentru luna iulie realizate de Centrul European de Meteorologie arată că situația de la finalul lunii iunie se va repeta la intensitate mai mare. În perioada 18-31 iulie sunt așteptate temperaturi peste media anuală și precipitații aproape deloc.

Pe termen lung, previziunile sunt și mai sumbre. Climatologul Roxana Bojariu spune că va exista o amplificare a fenomenelor întâlnite în ultimele veri – temperaturi ridicate, însoțite de o creștere a intensității precipitațiilor pe suprafețe mici.

Alertă de căldură, „cupola de foc” se aşază peste România. Urmează cel mai lung val de caniculă din ultimii ani
„În afară de aceste semnale, studiile arată că, în deceniile ce urmează, cantitatea de precipitații, vara, va avea o tendință de reducere”, spune Roxana Bojariu. Ea precizează însă că deși, per total, cantitate de precipitații va scădea, va crește intensitatea lor. Vor fi episoade mai rare, dar cu intensități/cantități de ploaie mai mari.

PROGNOZA METEO. Climatologul Roxana Bojariu spune că deceniile următoare vor accentua fenomenele care există în România de câteva veri.
Climatologul spune că modul în care va ploua pe perioada verii nu va permite solului să se încarce cu apă, dar va favoriza inundațiile, în special în orașe și bazine mici.

„Cea mai mare parte a precipitațiilor se scurge la suprafața solului, nu ajunge să pătrundă în acesta. Precipitațiile de acest tip, care produc inundații, induc inclusiv fenomene de eroziune a solului”, explică Bojariu.

rezervaapa (1) prognoza-4saptamani (29)

Ea spune că în anii care vin, așezările urbane ar trebui regândite astfel încât să poată asigura o reținere masivă a apei în sol.

PROGNOZA METEO. Deșertificarea, un fenomen încă reversibil în România
Ultimii ani au accentual procesul de deșertificare întâlnit în sudul Olteniei și Dobrogea. Fenomenul este puternic resimțit în întreaga Europă. Riscul de deșertificare este extrem de ridicat în sudul Portugaliei, în anumite părți din Spania și sudul Italei, în sud-estul Greciei, în Malta sau Cipru, dar și în zone adiacente Mării Negre din România și Bulgaria.

Într-un raport al Curții Europene de Conturi se arată că zonele sunt afectate de eroziunea solului, de salinizare, de pierderea carbonului organic din sol, de declinul biodiversității și de alunecări de teren.

Încă din 2013, autoritățile române estimau că suprafața expusă la deșertificare, caracterizată de o climă aridă, semi-aridă sau uscat-subumendă reprezenta 30% din suprafața României. Cea mai mare parte se situează în Dobrogea, Moldova, sudul Câmpiei Române și al Câmpiei de Vest.

„Factorul climatic este doar unul care accentuează deșertificarea”, spune climatologul Roxana Bojariu pentru Europa Liberă. Despăduririle, lipsa sistemelor de irigații sunt alți factori care favorizează crearea de zone aride.

O investigație a Europei Libere, în sudul Olteniei, realizată în mai 2021 arată că, în zona cea mai afectată de deșertificare, fermierii au luat inițiativa în locul statului pentru a încerca să salveze zona:

Inițiativele de combatere a deșertificării din România sunt date drept exemple de „așa nu” în raportul Curții Europene de Conturi. Este vorba despre ajutorul de 125 de euro pe hectar pentru agricultorii cu mai puțin de 10 hectare.

PROGNOZA METEO. Producții de grâu, cu 20% mai mici decât în 2021
Una dintre cele mai afectate zone de seceta din ultimii ani este în sudul Moldovei, la granița dintre Vrancea, Vaslui și Galați. Agricultorii s-au confruntat constant cu lipsa apei în sol, așa că au fost nevoiți să se adapteze din mers la noua realitate.

Gelu Scutaru conduce una dintre cele mai mari firme agricole din județul Vrancea. Din toamna anului trecut, s-a confruntat cu seceta.

„Am semănat în toamnă o suprafață de 1.300 de hectare de rapiță și, pentru că a fost secetă și nu am avut precipitații în septembrie, octombrie, a trebuit să întoarcem brazda și nu am mai rămas decât cu 200 de hectare de rapiță”, a declarat Gelu Scutaru pentru Europa Liberă.

În locul culturii compromise de rapiță, fermierul a decis să semene grâu și orz, în speranța că va ploua mai mult. Nu a avut noroc nici așa motiv pentru care a plantat porumb și floarea soarelui.

Deficitul de apă din sol în Vrancea s-a menținut constant la 200-250 de ml/m². Seceta a făcut ca estimările Comisiei Europene în privința producției la grâu să fie îngrijorătoare. Comisia estimează că fermierii români ar putea obține anul acesta o medie de numai 4,2 tone de grâu la hectar, cu 20% mai puțin decât anul trecut și cu 5,7% sub media ultimilor cinci ani. Media UE ar putea scădea cu 4,5% față de 2021.

Rezerva de apă, în scădere
Agenția Națională Apele Române (ANAR) avertizează că rezerva de apă este în scădere. În cele 40 de lacuri de acumulare, aceasta este de 3,4 miliarde de mc de apă, la un nivel coeficient de umplere de 82 %. Estimările sunt că acesta va scădea până la 68 % până la finalul lunii iulie. Deocamdată aceasta poate asigura necesarul de apă pentru cei conectați la sistemul centralizat. Sunt afectate de secetă 28 de localități (din județele Botoșani și Galați), 77 de localități (din județele Bacău, Neamț și Vrancea), 5 localități (în județul Cluj), 5 localități (în județul Argeș). Deja, în unele dintre acestea s-a trecut la raționalizarea apei pentru că aceasta este folosită și pentru irigații, deși sistemul nu a fost dimensionat la acel nivel.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Ungurii vor Ținutul Secuiesc. Ungaria a pregătit lovitura în inima României. Există dovezi clare
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
O rețetă românească face furori în Europa. Am aflat secretul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Ce a făcut Luminița Becali la nunta lui Ianis Hagi în timp ce Gigi Becali a dansat în genunchi și a „evaporat” 30.000 de euro pe dedicațiile lăutarilor
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Detalii terifiante despre un cuplu de la ”Insula Iubirii”, sezonul 8! Pozau în cuplul ideal, dar a bătut-o cu bestialitate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răspunsul viral oferit de o asiatică în momentul în care a fost întrebată dacă a mâncat câini sau pisici: „Soțul meu a găsit doi pisoi”. Videoclipul a stârnit numeroase reacții în mediul online
Capital.ro
Proprietarii de terenuri vor fi verificați. Românii vor fi controlați până pe 11 octombrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Gabriel Resources solicită anularea deciziei ICSID care favorizează România în dosarul Roșia Montană
MediaFlux
RUSIA vrea să DISTRUGĂ România! AMENINȚĂ Bucureștiul cu RACHETE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'