Cod Fiscal 2022. Impozitul pe dividende creşte de la 5% la 8%. Ce alte taxe se mai pun

Măsura va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023, ordonanţa care modifică actualul Cod Fiscal fiind în proces avansat de adoptare la Guvern.
Filip Stan
12 iul. 2022, 21:30
Cod Fiscal 2022. Impozitul pe dividende creşte de la 5% la 8%. Ce alte taxe se mai pun
COD FISCAL 2022. Guvernul Nicolae Ciucă a elaborat un proiect de OUG pentru modificarea Codului Fiscal, printre prevederile actului normativ fiind majorarea cotei impozitului pe dividende. Actul normativ consultat de ȘTIRIPESURSE.RO urmează să ajungă pe masa Executivului, pentru adoptare. Documentul elaborat de Guvern mai poate suferi modificări.

Impozitul pe profit

  • Se propune extinderea facilității privind scutirea de impozit a profitului investit și pentru investițiile în active utilizate în activitatea de producție și procesare, activele reprezentând retehnologizare, pentru stimularea contribuabililor de a dezvolta noi capacități de producție, și de a le moderniza pe cele existente.

Cod Fiscal 2022. Beneficii majore pentru românii care au salariul mai mic de 4500 de lei. Ce pregăteşte Guvernul

Impozitul pe dividende

  • Se propune majorarea cotei impozitului pe dividende, de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților.
  • Regimul de scutire a dividendelor plătite între persoane juridice române se aplică și persoanelor plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, întrucât acest impozit este considerat, potrivit legislației naționale, un impozit care substituie impozitul pe profit.
  • Se propune, totodată, aplicarea prevederilor art. 43 alin. (2) și (3) din Codul fiscal și în cazul dividendelor distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat și/sau fondurilor de pensii facultative, indiferent de procentul deținerii titlurilor de participare și de perioada de deținere a acestor titluri de participare, la data distribuției/plății dividendelor către aceste fonduri
  • Se propune impozitarea dividendelor distribuite persoanelor juridice la care statul este acționar/asociat.
  • Se elimină scutirea de impozit pentru dividendele plătite către fonduri de pensii nerezidente, astfel cum sunt ele definite în legislaţia statului membru al UE sau a unuia dintre statele SEE.

Alte măsuri

  • Se propune reglementarea modificării pragului cifrei de afaceri, de la 50.000 euro la 10.000 euro în echivalent lei, începând cu care persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, precum și cele care desfășoară activități de prestări servicii, au obligația de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite. Măsura va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

COD FISCAL 2022: Băuturile cu mult zahăr se scumpesc

Se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2023, să se excludă din sfera de aplicare a facilității cotei reduse de TVA de 9%, pe lângă excepția prevăzută deja pentru băuturi alcoolice și băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate. Această măsură are în vedere descurajarea consumul de băuturi racoritoare îndulcite cu zahăr, băuturi energizante etc., cu impact important asupra sănătăţii consumatorilor.

Totodată, se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2023, să se aplice aceeași cotă de TVA, respectiv cotă redusă de 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi (cu excepția băuturilor alcoolice și a celor nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman şi animal, cât și pentru serviciile de restaurant şi de catering și pentru activitățile de cazare hotelieră.

Se propune introducerea unei prevederi care să reglementeze faptul că pentru livrările de lemn de foc, cota redusă de TVA de 5% se aplică până la data de 31 decembrie 2029 inclusiv.

În ceea ce privește livrările de îngrășăminte chimice și pesticide chimice, se propune ca acestea să beneficieze temporar, respectiv până la data de 31 decembrie 2031 inclusiv, de facilitatea cotei reduse de TVA de 9%.

De asemenea, se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2023, să se restrângă sfera de aplicarea a cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe către persoane fizice, ca parte a politicii sociale, în sensul în care persoanele fizice să beneficieze de această facilitate o singură dată, respectiv să achiziționeze, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%.

Totodată, se propune ca persoanele fizice care au încheiat acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziția de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, anterior datei de 1 ianuarie 2023, să beneficieze de aplicarea cotei reduse de TVA în anul 2023 în condițiile legale în vigoare la data încheierii acestor acte.

COD FISCAL 2022: Cum se va calcula impozitul pe clădiri

Se propune eliminarea sintagmei ”clădire cu destinație mixtă”, pentru simplificarea modului de calcul al impozitului pe clădiri.

Se propune un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale/nerezidențiale pe baza valorilor cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, astfel:

a) în cazul clădirilor rezidențiale cota minimă să fie de 0,1%

b) în cazul clădirilor nerezidențiale cota minimă să fie de 0.5% .

De asemenea, se propune în situația în care Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România nu conțin informații despre clădirile sau terenurile acoperite de aceste clădiri de pe raza unei unități administrativ-teritoriale, la calculul impozitului pe clădiri să se aplice următoarele reguli:

a) în cazul unei clădiri rezidențiale , impozitul pe clădiri de calculează prin aplicarea cotei de minim 0,1% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457, din Codul fiscal, în vigoare la data 31 decembrie 2022.

b) în cazul unei clădiri nerezidențiale, impozitul pe clădiri de calculează prin aplicarea cotei de minim 0,5% asupra ultimei valori înregistrată în baza de date a organului fiscal, la data de 31 decembrie 2022.

Se propune ca informațiile cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, să se publice pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării , Lucrărilor Publice și Administrației

Pentru terenul amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, din care se scad suprafețele de teren acoperite de clădirii, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare categoriei de folosință și cu coeficientul de corecţie corespunzător zonei și rangului localității.

Ministrul Daniel Cadariu, despre Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal: Ţinta este ca ea să fie adoptată la sfârşitul acestei săptămâni, într-o şedinţă de guvern specială

Ministrul Turismului, Daniel Cadadiu, a declarat marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, că luni a avut loc o discuţie de aproape 5 ore, la Palatul Victoria, iar acum se fac ultimele modificări la Ministerul de Finanţe. El a arătat că ţinta este ca Ordonanţa să fie adoptată la sfârşitul acestei săptămâni, într-o şedinţă de guvern specială.

COD FISCAL 2022. Aceşti români ar putea fi scutiţi de plata impozitului pe locuinţă

Despre discuţiile de la Palatul Victoria, ministrul Daniel Cadariu a afirmat că a participat luni, la o întâlnire lungă, de aproape cinci ore, pentru a dezbate această Ordonanţă de modificare a Codului fisca şi unde au fost reprezentanţi de la marile firme, micropîntreprinderi, IMM-uri, reprezentanţii sindicatelor şi formelor asociative din administraţie.

”S-au exprimat opinii, e o perioadă în care încă se mai rafinează forma finală a Ordonanţei. Ţinta este ca ea să fie adoptată la sfârşitul acestei săptămâni într-o şedinţă de guvern specială”, a spus ministrul Turismului.

Am colectat puncte de vedere din partea tuturor formelor asociative, a fost un punct de vedere, dar cu referire strictă de creşterea a TVA de la 5 la 9%”, a afirmat Cadariu despre opiniile celor din turism.

 

Întrebat dacă ar trebui majorat TVA-ul, ministrul a arătat că, ”dacă discutăm la nivel global, ar fi o măsură bună, mai ales într-o situaţie normală, pentru că din principiu, orice excepţie de la regula generală distorsionează piaţa”.

El a spus că ministerul de Finanţe trebuie să vină cu estimările privind creşterea veniturilor bugetare, dacă această creştere va fi sau nu confirmată de realitate, ulterior.

”S-ar putea pune întrebarea dacă, din punctul de vedere al beneficiarului final, turistul, ar putea fi o influenţă vis-a-vis de costul final al vacanţei Vom fi în faţa a două situaţii, una în care operatorii economici nu vor majora tarifurile, asumând această creştere de 4%, mai ales că urmează în activitatea de pe litoral vârful de sezon, când oricum preţurile sunt mai ridicate şi evident va fi şi situaţia în care vor mări tariful cu acel 43%, şi atunci firesc, raţional, turistul va plăti o sumă cu 4% mai mare pentru sejurul respectiv”, a afirmat Cadariu.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni